Otkrivamo: Nadzor nad Fondacijom za pomoć u rješavanju stambenih pitanja branitelja

Fondacije za pomoć braniteljima u FBiH radila nezakonito

branitelji
Foto: VL FOTO
25.06.2015.
u 16:49

Ministar branitelja FBiH uputio prijedlog o razrješenju Upravnog odbora

Nakon izvršenog upravno-financijskog nadzora nad radom Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika braniteljskih populacija u 2015., resorni federalni ministar Salko Bukvarević uz izvješće Vladi FBiH proslijedio je i prijedlog odluke o razrješenju Upravnog odbora Fondacije i prijedlog odluke o imenovanju privremenog Upravnog odbora, a iz razloga utvrđenih brojnih nezakonitosti u radu.

Izvješće o radu

Neke od bitnih nezakonitosti utvrđenih nadzorom su novi statut Fondacije koji Vlada FBiH, kao osnivač Fondacije, nikada nije potvrdila, samim tim Fondacija je radila samovoljno i protuzakonito. Zanimljivo je da prošloj Vladi nije bio sporan rad Fondacije za čiji nadzor je zaduženo Federalno ministarstvo branitelja i koja raspolaže milijunskim sredstvima iz proračuna FBiH namijenjenih braniteljskoj populaciji te je na izvješće za njen rad u 2013. uredno dala suglasnost, kao i za plan rada za 2014. Nadzorom je utvrđena i samovolja u radu direktora Fondacije koji samostalno odlučuje o satnicama i visinama putnih i ostalih troškova na osnovi pravilnika koji je donesen nakon donošenja nezakonitog statuta, a kojeg usput rečeno nije želio predočiti komisiji koja je vršila nadzor. “Pravilnik o plaćama i naknadama koje nemaju karakter plaće, od 25. travnja 2013., propisano je da osnovnu bruto satnicu utvrđuje direktor Fondacije i da prilikom traženja Komisije da se odluka predoči, zahtjevu nije udovoljeno, uz obrazloženje da će taj dokument naknadno dostaviti direktor osobno 30. travnja 2015. Po navedenom roku nije postupljeno, kao ni do dana izrade informacije, odnosno do 1. lipnja. Visinu dnevnice i način plaćanja ostalih putnih troškova utvrduje direktor Fondacije, o čemu također nije predočio odluku”, navodi se u izvješću.

Sporne javne nabave

Još jedna u nizu nezakonitosti su i javne nabave. Utvrđeno je da ne postoje odluke Upravnog odbora o odobravanju konkretnih javnih nabava zato što Upravni odbor nije donosio potrebne odluke za javne nabave, te da direktor Fondacije nije dopustio da se predoče financijske kartice o poslovanju Fondacije za razdoblje I-III 2015. Iako program rada i financijski plan Fondacije za 2015. Vlada FBiH nije usvojila, UO je donio odluku o objavljivanju oglasa za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika braniteljskih populacija za dostavljanje zahtjeva za 2015. Donošenjem ove odluke, Upravni odbor postupio je suprotno zakonu kojim je propisano da se sredstva za podršku Fondacije mogu koristiti samo po programima koje donosi Vlada FBiH.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Izdajnik
Izdajnik
10:27 27.06.2015.

pa nek se objave spiskovi ko je dobio pomoc za renoviranje, obnovu jedni drugima stimaju i kad ne zadovoljavaju uvjete..pouzdano znam srednja bosna ko je familija ili prijatelj dobije nista nije javno ja tebi ti meni..tako se radi...znaci svaka opcinaa nek objavi IMENA..ko , kada, zasto...pa da vidimo

Avatar Izdajnik
Izdajnik
10:30 27.06.2015.

prijedlog je za razrjesenje odbora,, a ko je jamio jamio tako to ide ovdje zato svi odose i tako treba lopovska drzava

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije