Vlada Federacija BiH

Fondacija za mobilnost studenata i nastavnika dobit će 150 tisuća KM

05.05.2021.
u 21:35

Kako bi osigurala potporu institucijama znanosti i kulture od značaja za BiH, kroz podršku programima i projektima znanstvenog karaktera kojima se osigurava kontinuitet njihova rada i održavanja djelatnosti na dosegnutoj razini, Vlada Federacije BiH iz transfera u proračunu osigurala je sredstva u iznosu od čak 800.000 KM, navodi se u dokumentu s nedavne sjednice Vlade, u čijem smo posjedu, piše Večernji list BiH. 

Suradnja i učinak

Iz istih izvora bit će izdvojeno 150.000 KM za sufinanciranje Fondacije za mobilnost studenata i nastavnika FBiH. Ova sredstva osigurana su kako bi se poboljšala kvaliteta visokog obrazovanja i kako bi ga se približilo europskom prostoru visokog obrazovanja kroz potporu projektima međunarodne razmjene i mobilnosti studenata i nastavnika. Kada je riječ o potpori znanstvenim ustanovama od značaja za BiH, onda je važno napomenuti kako su kriteriji za dodjelu ovih sredstava, prije svega, znanstveni i društveni značaj institucije, kontinuitet rada te nadasve postignuti rezultati na državnoj i međunarodnoj razini u prethodnom razdoblju. Nebrojene su koristi koje mogu proisteći iz ovakvog pristupa, a na prvom mjestu mogli bismo izdvojiti mogućnost uspostave trajnih veza i znanstvene suradnje kako s domaćim tako i s inozemnim znanstvenim institucijama i djelatnicima. Ovaj program investiranja u znanost u nekom sljedećem razdoblju zasigurno će imati dugoročan učinak na oblast znanosti, prije svega one od značaja za BiH, te svakako i očekivani doprinos razvoju i širenju znanstvene misli u našoj zemlji.

Rokovi i trošenje novca

Financijska sredstva za ovaj program bit će dodijeljena na prijedlog posebno formiranog povjerenstva i stručnog kolegija, a nakon provedenog javnog poziva. S korisnicima sredstava federalni ministar obrazovanja i znanosti potpisat će posebne ugovore o realizaciji dodijeljenih sredstava, kojima će se regulirati način i rokovi utroška sredstava, kao i način izvješćivanja.

Kad je riječ o poticaju Fondaciji za mobilnost studenata i nastavnika FBiH, sredstva će se dodijeliti na osnovi odluke Vlade Federacije BiH o osnivanju Fondacije za mobilnost studenata i nastavnika FBiH, V. broj: 611/2017, donesene 27. travnja 2016. godine (Službene novine Federacije BiH, broj 34/17).

I s korisnicima sredstava iz ovog posljednjeg stavka programa financiranja iz transfera, ovisno o karakteru programa ili projekta, federalni ministar obrazovanja i znanosti potpisat će posebne ugovore o realizaciji dodijeljenih sredstava, kojima će se regulirati način i rokovi utroška sredstava. Iznimno, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti može na osnovi opravdanog zahtjeva korisnika produljiti rok realizacije pojedinog projekta koji je određen u ugovoru.

Ova dva projekta čine posljednje dvije stavke u raspodjeli tekućih transfera iz proračuna za 2021. godinu, kojima će se čak 4,2 milijuna maraka potrošiti za financiranje projekata u školstvu, znanosti i kulturi u Federaciji BiH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?