ZAHTJEV GRAĐANA

Finski parlament danas raspravlja o mogućem ulasku u NATO

01.03.2022.
u 11:19

Finski zastupnici će danas raspravljati o tome kako postupati s peticijom kojom se poziva na glasanje o članstvu u NATO-u, jer je ona pokazala povijesnu promjenu stava u tradicionalno nesvrstanoj zemlji nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Premijerka Sanna Marin izjavila je u ponedjeljak navečer da će planirana debata u parlamentu sljedećeg dana obuhvatiti situaciju u Ukrajini i nije zamišljena kao "širi razgovor o politici Finske u vezi s vojnim (ne)svrstavanjem".

Međutim, dodala je da, budući da je peticija građana kojom se traži rasprava u parlamentu o referendumu dostigla potrebnih 50.000 potpisnika da bi se pokrenula debata u parlamentu, "ima smisla čuti stavove stranaka o rješavanju ovog pitanja".

"Iz ove perspektive, to će se pitanje naći u sutrašnjoj parlamentarnoj raspravi", rekao je Marin.

Peticija, kojom se poziva na referendum o članstvu, pokrenuta je prošlog ponedjeljka i do kraja tjedna dostigla ciljanih 50.000.

Rasprava također dolazi nakon ankete koju je u ponedjeljak objavila javna televizija Yle, koja pokazuje da je većina Finaca sada za ulazak u NATO, prema anketi objavljenoj u ponedjeljak. Povijesna promjena u stavu i velika promjena u usporedbi sa mišljenjem javnosti samo nekoliko mjeseci prije.

Prema istraživanju, koje je naručila javna televizija Yle, 53 posto Finaca podržava ulazak zemlje u vojnu alijansu, 28 posto se protivi tome, a 19 posto nije sigurno.

"Potpuno povijesni i izuzetan rezultat," rekao je Charly Salonius-Pasternak, viši znanstveni suradnik na Finskom institutu za međunarodne poslove.

"Jedina značajna stvar koja se promijenila je da je Rusija napala susjednu zemlju koja nije članica NATO-a", dodao je Salonius-Pasternak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije