PREOKRET U ISTRAZI

Finska fokus istrage o oštećenom plinovodu u Baltiku prebacila na kineski brod

plinovod Sjeverni tok
DANISH DEFENCE COMMAND/REUTERS
21.10.2023.
u 11:04

Finska policija je rekla kako je kineski brod čije se kretanje poklopilo s vremenom i mjestom navodne sabotaže plinovoda između Finske i Estonije koji je oštećen ovog mjeseca sada u fokusu njihove istrage.

Nakon što je curenje dovelo do zatvaranja plinovoda Balticconnector 8. listopada, finske vlasti istražuju štetu za koju kažu da je prouzročena "vanjskom" aktivnošću.

U petak su rekli kako su usredotočeni na Newnew Polar Bear, teretni brod koji je ove godine navodno došao u kinesko vlasništvo. Između 2017. i 2022. bio je poznat kao Baltic Fulmar, izvijestila je finska televizija YLE.

"Kretanje broda Newnew Polar Bear koji plovi pod zastavom Hong Konga podudara se s vremenom i mjestom oštećenja plinovoda", rekao je finski Nacionalni istražni ured.

Policija je također potvrdila kako je štetu uzrokovala vanjska mehanička sila te da su pronašli teški predmet u blizini oštećenog cjevovoda.

"Nedavno formirana ogromna gruda zemlje koja vjerojatno sadrži izuzetno težak predmet pronađena je u morskom dnu", rekao je Risto Lohi.

Policija će pokušati podignuti predmet s morskog dna, gdje leži duboko u glini, kako bi se ispitalo je li povezan s oštećenim cjevovodom.

Nacionalni istražni ured priopćio je ovog tjedna kako istražuje Newnew Polarbear i ruski brod Sevmorput, za koje su rekli da su oba bila u tom području u vrijeme incidenta.

Nakon dovršetka istrage na mjestu zločina u vezi s oštećenjem plinovoda u četvrtak, uzorci se sada analiziraju u forenzičkoj knjižnici Ureda.

Trebat će najmanje pet mjeseci za popravak plinovoda, rekao je njegov operater prošlog tjedna ostavljajući Finsku potpuno ovisnom o uvozu ukapljenog prirodnog plina tijekom zime.

Prirodni plin čini oko 5 posto potrošnje energije u Finskoj, uglavnom se koristi u industriji i kombiniranoj proizvodnji topline i električne energije.

Prošle godine podvodne eksplozije rezultirale su puknućem triju cjevovoda u Baltičkom moru odgovornih za transport prirodnog plina iz Rusije u zapadnu Europu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije