sarajevo

Finaliziranje plana vježbe za otklanjanje posljedica katastrofa

15.05.2017.
u 13:13

Finalna planska konferencija na kojoj će biti utvrđen plan aktivnosti za rujansku vježbu otklanjanja posljedica katastrofa "Bosna i Hercegovina 2017", upriličena je danas u Sarajevu u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i NATO-ovog Euroatlantskog centra za koordinaciju djelovanja u katastrofama (EADRCC).

U terenskoj vježbi u Tuzli u rujnu trebalo bi sudjelovati više od 550 međunarodnih timova iz 30 zemalja te 350 domaćih sudionika kada će se provjeravati spremnost djelovanja i suradnje u slučaju obilnih poplava, klizišta, odrona, zemljotresa, kemijskog akcidenta, rudarske nesreće, minskog incidenta, udesa automobila ili izvora zračenja.

Kako je istaknuto, ta vježba od izuzetnog je značaja i za BiH i za NATO, a  doprinijet će jačanju partnerstva BiH i Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić pojasnio je da su brojne strateške koristi od ove vježbe među kojima je da se osposobe domaće snage da bi mogle odgovoriti na izazove katastrofa samostalno, podsjećajući da je BiH 2014.  bila izložena velikoj katastrofi s čijim posljedicama se morala suočiti, ali je brže u tome uspjela zahvaljujući pomoći izvana.

Mišljenja je da institucije BiH trebaju biti dobro uvježbane kako bi mogle odgovoriti na katastrofe kojima se ugrožavaju ljudski životi, ali i materijalna dobra, kao i da se uspostavi samoodrživi sistem kojim je moguće adekvatno odgovori na posljedice katastrofa ne čekajući pomoć izvana.

Ministar Mektić je istakao da je važno i jačanje povjerenja među zemljama regije, koje će također sudjelovati u ovoj vježbi, naglasivši da se u slučajevima katastrofa BiH prvo mora oslanjati na svoje susjede i obratno.

Šef NATO-ove sekcije za civilno planiranje u vanrednim situacijama Lorenz Meyer-Minnemann pojasnio je da će se ovom vježbom testirati vještine snaga prvog odgovorai civilnih i vojnih institucija, zemalja NATO-ovih članica i partnerskih zemalja koje će djelovati "rame uz rame", odnosno zajednički radi spašavanja života.

- U trenutku kada se BiH suočila s poplavama i klizištima, pomoć je stigla iz više od 40 zemalja i nekoliko međunarodnih organizacija, uključujući i NATO koji je poslao svoj tim. Jedna od preporuka tog tima bilo je da se u budućnosti trebaju organizirati različite obuke te civilne i vojne međunarodne vježbe, a to sada upravo i radimo - podsjetio je.

Kako je zaključio na ovoj vježbi neće se samo uvježbavati snage prvog odgovora nego će se pokazati da je Bosna i Hercegovina spremna pružiti pomoć i doprinijeti povećanju sigurnosti u euroatlantskoj regiji, a pokazat će i pravu praktičnu vrijednost partnerstva NATO-a i BiH.

U vježbi će sudjelovati vojne i civilne jedinice iz BiH i nekoliko država. Također, bit će prisutne i međunarodne organizacije, uključujući Ujedinjene nacije te nevladine organizacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?