u kreševskom naselju Rakova Noga

Filmska čarolija: "Hobbit kućica" uskoro dostupna za posjete

15.10.2022.
u 18:08

Iza njihove gradnje stoji Marija Miličević, mlada inženjerka geologije, a u uređenju su joj pomogle sestre

Prvi Hobbiton u Bosni i Hercegovini, naselje koje se sastoji od pet kućica ukopanih u zemlju, obraslih travom, a opet nestvarno lijepih i funkcionalnih, izgrađenih po uzoru na kultno Tolkienovo djelo "Hobbit", ali s potpisom mjesta u kojemu su sagrađene i njihovih kreatorica, uskoro otvara vrata. Hobbit kućice izgrađene su u kreševskom naselju Rakova Noga na lokalitetu zvanom Golišan, piše Večernji list BiH.

Četiri sestre

Iza njihove gradnje stoji Marija Miličević, mlada inženjerka geologije, a u gradnji i uređenju pomogle su joj i sestre Milijana, Vedrana i Valentina.

Da njih četiri, osim krvnog srodstva, veže i kreativnost koja je u obitelji Miličević izražena nasljedna crta, dokazuje već prvi pogled na Hobbit kućice obavijene jutarnjom maglom, s mnoštvom detalja koji vas s lakoćom uvode u filmski svijet mašte kroz čaroliju ovog Hobbit naselja izgrađenog u BiH.

A koliko god ovakve kućice nama zvučale novo, ovaj trend vani je počeo prije više od desetljeća.

- Hobbit kućica ima, ali to je po jedna, kao recimo na Romaniji, ali baš cijelo selo još na ovim prostorima nisam vidjela, a mnogo putujem i volim ovakve lokalitete koji su drugačiji i jedinstveni - kazuje nam Marija. Inspiraciju za gradnju naselja s kojom se krenulo u veljači ove godine pronašla je, osim u filmu, i u svojoj strasti za nečim drugačijim.

- Gdje god da otputujem, tražim drugačiji smještaj, nešto što nudi jedinstven ugođaj. Takvo nešto dobilo je i moje Kreševo, a svaka kućica imat će neko obilježje i ime nekog od lokaliteta u Kreševu. Recimo, Ober po pećini koja je bila nalazište žive ili selu Lipa. Svaka će od njih zapravo ispričati jedan dio povijesti Kreševa, a cijeli je projekt spoj tradicionalnog i modernog - kazuje nam Marija Miličević koja je u Kreševu i izvan njega prepoznatljiva kao djevojka koja lakoćom upravlja radnim strojevima.

Osim obilježja mjesta iz kojega potječu, svaka od Hobbit kućica nosi potpis neke od svojih kreatorica, sestara Miličević, Milijane koja je arhitektica, Vedrane koja je radila na unutarnjem dizajnu, ali i Marije i Valentine.

Pomoć roditelja

Svaka od sestara ima svoju Hobbit kućicu, a petu su namijenile roditeljima Zdravku i Jozefini koji su im u realizaciji ovoga jedinstvenog projekta također pomogli.

"Kada bi veći broj ljudi cijenio dom više od zlata, ovaj svijet bio bi sretnije mjesto". To je rečenica iz kultnog Tolkienova djela "Hobit". Kreševo je zahvaljujući prvom Hobbit naselju u BiH sasvim sigurno sretnije mjesto, a sreću jednostavnog, a opet originalnog smještaja spremno je podijeliti sa svima koji žele drugačiju i jedinstvenu turističku ponudu. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije