Pobijedila je ljubav i emocija

Filipnika zbog ljubavi došla u BiH: "Kad god vam netko dođe pijete kavu..!?"

Foto: Facebook
1/3
13.01.2021.
u 21:37

Nikada ranije nisam bila u BiH i nisam ništa znala o vašoj zemlji. Međutim, ipak sam došla. Pobijedila je ljubav i emocija prema Adnanu", kazala je Filipinka

Predivnu ljubavnu priču koja je bila suočena s brojnim predrasudama ispričala je za Tuzlanski.ba 41-godišnja Filipinka Ingrid Andrade koja je zbog ljubavi došla živjeti u Miričini kod Gračanice.

Ingrid Andrade u braku je s Adnanom Oštrakovićem s kojim ima dvije kćerke Leilu i Stellu i već sedmu godinu živi u Bosni i Hercegovini, nakon što su svoju višegodišnju vezu na daljinu odlučili okruniti brakom.

“Ništa nas nije spriječilo da budemo zajedno. Adnan me pitao želim li se udati za njega nakon određenog perioda naše veze i živjeti u BiH. Pristala sam, iako to nije bila nimalo laka odluka jer smo različitih vjeroispovijesti. Nas dvoje smo se upoznatli putem društvene mreže Facebook za vrijeme njegovog rada u Afganistanu, a dok sam ja radila u Dubaiu gdje smo se i vjenčali. Uspjeli smo našu ljubav na daljinu okruniti zajedničkim životom. Nikada ranije nisam bila u BiH i nisam ništa znala o vašoj zemlji. Međutim, ipak sam došla. Pobijedila je ljubav i emocija prema Adnanu", kazala je za Tuzlanski.ba Filipinka Ingrid Andrade.

Ispričala je da su njeni roditelji bili skeptični u vezi njene odluke, jer nisu znali ni gdje se nalazi BiH. Kako navodi Ingrid, na Filipinima ima majku, oca, tri sestre i brata.

“Posjetila sam ih 2 ili 3 puta, ali oni nisu nikada došli u Bosnu i Hercegovinu. Mama se vjerojatno boji puta, jer je potrebno 23 sata da se dodje sa Filipina do BiH, ali ja bih zaista željela da nas posjete i vide kako naš život izgeda ovdje”, navodi. 

Upitana kako ju je prihvatila obitelj supruga, ona je odgovorila:

“Roditelji od supruga prvobitno rekli da nađe neku curu iz svog sela ili neku drugu djevojku. Bili su šokirani njegovom konačnom odlukom. Međutim, on je tvrdoglav, i odlučio je oženiti mene, što se i dogodilo. Njegova majka se boji da sam mnogo dugačija, ali kada je vidjela da znam kuhati, šiti, popravljati stvari, kao i većina žena u BiH, sve je došlo na svoje. Ona me tretira kao svoju kćerku, možda zato što ima dva sina i nije nikada imala kćerku i zbog toga što sam daleko od svoje obitelji. Pomažemo jedna drugoj u svemu, i svi kao obitelj se super slažemo” – pojašanjava Ingrid koja putem Facebook stranice “Ingrid in Bosnia” i istoimenog YouTube kanala svojoj publici predstavlja kako izgleda život u BiH.

Kaže kako kultura življenja na Filipinima i u Bosni i Hercegovini ima dosta sličnosti, ali i stvari koje se razlikuju.

“Ove dvije kulture su slične po tome kada vam dođu gosti, napravit ćete najbolju hranu, servirati sve i baš lijepo ih ugostiti. Međutim, razlika u tome je što u BiH servirate svojim gostima hranu tj. izvadite u tanjur i to stalno radite, dok na Filipinima se napravi hrana, ali svatko uzme svoj tanjur i stavi onoliko koliko želi. Možete ustati i donijeti sebi hrane koliko god želite tijekom cijele noći, to ne radi domaćin. Kako sam primijetila ovdje je kava gotovo pa obvezna, i kad god vam netko dođe pijete kavu. Na Filipinima je to drugačije i kava uopće nije obvezna, nego ukoliko želiš vodu, domaćin će ti donijeti vodu. Velika je razlika i u odgoju djece. Na Filipinima vas roditelji već sa 10 godina smatraju kao odraslim osobama, i od malena učite i da kuhate, pospremate za sobom, čistite i sve što je potrebno. Sve ove stvari uče i dječaci i djevojčice, dok je u BiH to potpuno drugačije. Vidim da ovdje majke rade većinu stvari umjesto svoje djece, a za sinovima posebno rade, koji često ne znaju ni skloniti za sobom stvari ili oprati posuđe i sl.. Svoju djecu ovdje učim i da kuhaju, pospremaju za sobom, čiste, sve kako bi bili sposobni za samostalan život” – pojašnjava Ingrid. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?