Lutkarski festival

Festival djecu za dolazak nagrađuje čokoladom

16.03.2016.
u 07:00

Pet dana međunarodnog kazališnog festivala lutkara iz Slavonskoga Broda, Osijeka, Virovitice, Mostara i Karlovca te stotine ozarenih lica školaraca koji upijaju svaku riječ lutkara, najkraći je sažetak manifestacije “Lutkarsko proljeće” u Orašju, piše Večernji list BiH.

Festival lutkara “Lutkarsko proljeće” u Orašju održava se usporedno s istom manifestacijom u susjednoj Republici Hrvatskoj, i to u Vukovaru. Tradicionalni festival se tako s lijeve preselio i na desnu obalu rijeke Save, zahvaljujući suradnji kroz filmsko-kazališna događanja koja vodi Iljo Benković (predsjednik Filmsko- kazališne udruge “Lipa” Orašje), s kolegama koji organiziraju u Vukovaru “Lutkarsko proljeće”.

- Manifestacija je preseljena i u Posavsku žpaniji jer glumci su, prije svega, željeli doći do djece, umjesto da oni putuju do njih u Orašje. Sve predstave su besplatne, a na kraju predstave slijedi neuobičajena nagrada. Naime, svako dijete dobiva čokoladu, kaže Benković.

Mnogo smijeha

Festival lutkara otvorila je u Orašju predstava kazališta “Mačak u čizmama”, u izvedbi Kazališta Ivana Brlić-Mažuranić iz Slavonskog Broda.

Naizgled jednostavan, a u biti vrlo izazovan zadatak: napraviti klasičnu predstavu za djecu s uzbudljivim zapletom, maštovitom scenografijom i kostimima, razigranim glumcima, poletnom glazbom, a sve uz mnogo smijeha, uspješno su malim Posavcima predstavom donijeli kazalištarci Slavonskog Broda. Glumci Kazališta Virovitica izvest će predstavu “Gospodin mrak i tri bijela šeširića”. Lutkarsko kazalište Mostar predstavit će se posavskoj maloj publici predstavom “Tko umije - njemu dvije”, a Gradsko kazalište “Zorin dom” iz Karlovca predstavom pod imenom “Vanzemaljci”.

“Vrijeme za bajku” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku zatvorit će lutkarski festival u petak, 18. ožujka. Predstave će biti prikazane školarcima u Orašju, Domaljevcu i Odžaku.

Revijalni karakter

- Posebnost je manifestacije što se ‘Lutkarsko proljeće’ održava pod sloganom “Ulaz besplatan, a izlaz čokolada”.

Uz to što mališani dobiju vrhunsku kulturnu zabavu koja ih privlači i educira o umjetnosti, festival je i revijalnog karaktera s ciljem uvođenja djece u svijet kazališta i kulture. Jedinstven je u regiji, a možda i šire jer je ulaz besplatan, a posjećenost svake godine bude iznad svih očekivanja. Manifestacija lutkarskog festivala namijenjena je našim najmlađim stanovnicima Posavske županije i ujedno je jedna odlična najava ostalih festivala. Ipak, Orašje je mali grad s tri velika festivala i to lutkara, glumaca i filma, zaključuje Benković.

Ovih dana Orašje je ispunjeno dječjim smijehom.

Manifestacija “Lutkarsko proljeće” s predstavama za one najmlađe iz Vukovara, Vinkovaca, Županje, Otoka i Iloka proširila se i na susjednu Posavsku županiju gdje će u Orašju, Domaljevcu i Odžaku biti prikazano tijekom pet dana sedam predstava.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije