Očekivanja od BiH

Ferguson: Najvažniji sljedeći korak je usvajanje Zakona o radu u RS

Edward Ferguson
17.08.2015.
u 17:49

Veleposlanik Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson kazao je kako se sada, pošto je kreirana reformska agenda za čije je usvajanje bilo potrebno malo više vremena, očekuje da će vidjeti ubrzani napredak u BiH. 

- Odlična vijest je to što je Federacija BiH usvojila novi Zakon o radu. Osim tog, usvojeni su još neki bitni zakoni koji se tiču agende, a to su Zakon o privrednim društvima i Zakon o stranim investicijama, kazao je Ferguson za Fenu. 

Mišljenja je da je to dobar početak, te sada, kako je rekao, očekuju isti napredak i u Republici Srpskoj (RS), za koji se nada da će se dogoditi vrlo brzo, jer će to, ističe, "otključati" više od milijardu eura financijske pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske unije (EU). 

Na pitanje koji su slijedeći koraci koji se očekuju od bh. vlasti, kazao je da je sada na vladama entiteta da odluče što je sljedeće što trebaju uraditi i kojim redoslijedom. 

Vjerojatno će, kaže, doći do razgovora s MMF-om, u smislu koje će korake MMF zahtijevati od bh. vlasti prije razmatranja davanja kredita, a taj kredit je važan, naglasio je Ferguson, imajući u vidu financijsko stanje oba bh. entiteta. 

- Bit će tu još niz drugih koraka, ali mislim da je najvažniji sljedeći korak je usvajanje Zakona o radu u RS-u, istaknuo je Ferguson, dodajući da koraci koji su također značajni podrazumijevaju fiskalnu konsolidaciju u oba entiteta, zatim rad u oblasti agende koja se tiče poreza, itd.

Reformsku agendu ocijenio je najambicioznijim reformskim programom još od kraja rata u BiH i kazao da su sada sve oči uprte na njenu implementaciju. Vladama oba bh. entitea poručio je da se od njih očekuje brže djelovanje te da od oporbenih stranaka također očekuju podršku. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije