Čengić za BHRT:

Federalni parlamentarci su uradili svoje, na potezu je državni parlamenti druge institucije

29.03.2022.
u 18:57

Ne želimo da omča oko vrata funkcioniranja javnog servisa na razini Bosne i Hercegovine bude Federacija, kazao je za BHRT Irfan Čengić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Ovom rezolucijom zastupnički dom je točno iskazao svoje političke stavove i pozvao Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da implementira državne zakone na cijeloj teritoriji države i pozvao drugi entitet da poštuje te zakone, istakao je Čengić u emisiji BHT1 Uživo.

"On što smo mi mogli uraditi je izdati smjernice federalnim tijelima što da urade, izdali smo smjernice i naložili Poreznoj upravi FBiH da omogući neometano funkcioniranje BHRT-a dok se ne riješe sporovi i dugovi sa RTRS-om koji prelaze preko 60 milijuna KM, kao i za rudnike, Sveučilišnu bolnicu u Mostaru i Željeznice FBiH koje imaju dug 2o puta veći od BHRT-a, a BHRT nije izazvao sam dug već je posljedica i dugovanja RTRS-a."

Ja apsolutno razumijem direktora Porezne uprave FBiH zašto do sada sam nije mogao uraditi ali danas ima Rezoluciju u rukama i jasne upute i vjerujem da će postupiuti po toj Rezoluciji, istaknuo je on.

"Mislim da je ovo samo privremeno rješenje, dakle ne trajno dok sudovi ne riješe sporove i  Vijeće ministara BiH ne omogući implementaciju državnih zakona na cijeloj teritoriji države, i dok Republika Srpska ne počne isplaćivati svoje obaveze. "

Čengić je uvjeren da će Porezna uprava već ovaj tjedan odblokirati račun BHRT-a i omogućiti neometano funkcioniranje BHRT-a.

"Prije svega govorim o isplatama plaća radnicima Javnog servisa, a nakon toga očekujem od Vijeća ministara korake ka implementaciji zakona na cijeloj teritoriji BiH.  Očekujem i reakciju OHR-a da omoći provedbu Ustava BiH. Mi smo kazali kako jedan entitet i jedan javni servis ne poštuje niti zakone niti Ustav BiH i uzrokuje milijunsku štetu za državni servis. Mi federalni zastupnici smo danas uradili veliki posao, a sada je na potezu državni parlament, Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH. Sustavno i dugoročno riješiti upravo kako piše u 14 točaka mišljenja Europske komisije."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?