inspekcijski nadzor

Federalni i županijski inspektori u 60 dana izdali kazne u iznosu od 4,408.924 marke

30.11.2017.
u 09:00

Program pojačanih inspekcijskih nadzora proveden je u razdoblju od 20. ožujka do 23. srpnja ove godine, a provela ga je Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) zajedno s timovima županijskih inspektora u cilju suzbijanja “sive ekonomije”, piše Večernji list BiH.

Rezultati nadzora

FUIZP je u ožujku organizirao timove federalnih i županijskih inspektora koji su operativno razvrstani u pet teritorijalnih regija. Na osnovi ostvarenih rezultata inspekcijskih nadzora utvrđeno je kako su federalni i županijski inspektori izvršili 5298 nadzora, izdali 3514 prekršajnih naloga u iznosu od 4,408.924 KM, 508 prekršajnih naloga o otklanjanju nedostataka, 171 odluku o privremenoj zabrani rada, od čega je zapečaćeno 47 objekata. Nadležne inspekcije izvršile su 5298 nadzora s 5305 zaposlenika, a utvrđeno je kako je u njima zatečeno 285 osoba bez reguliranoga radno-pravnog statusa. U inspekcijskim kontrolama urgirane su uplate po osnovi naknada za zagađenje zraka, naknada za upravljanje ambalažnim otpadom, naknada za elektroenergetski otpad, naknada za vode, gume i ceste u ukupnom iznosu od 653.427,44 KM, što će zasigurno polučiti i druge prateće učinke. Na osnovi istaknutih podataka iz pojačanoga nadzora, koji je proveden u razdoblju od 60 dana, na osnovi zatečenoga stanja može se utvrditi kako, od ukupnog broja kontroliranih subjekata, još uvijek postoje obveznici PDV-a, točnije njih devet, koji nisu pristupili sustavu fiskalizacije. Kada je u pitanju primjena instaliranih fiskalnih uređaja, među ukupno kontroliranim subjektima, 252 ili 4,75% ne izdaje fiskalne račune. Navedeno pokazuje kako i dalje treba permanentno raditi kontrolu primjene fiskalizacije i izdavanja računa te pooštriti sankcije i proširiti nadležnost inspekcija, kao i provesti edukativnu kampanju prema građanima u smislu obveze uzimanja fiskalnoga računa. Koordinatori su svakodnevno u pisanoj formi dostavljali Federalnoj upravi za inspekcijske poslove podatke o izvršenim nadzorima, a to su dnevna, tjedna i ukupna izvješća za razdoblje obavljenog nadzora.

Učinkovita metoda

U cilju očuvanja i realizacije pozitivnih učinaka koji su istaknuti u izvješću, koje je Vlada FBiH usvojila na posljednjoj sjednici, može se zaključiti kako je i dalje potrebno vršiti kontinuirani inspekcijski nadzor na području svih županija u Federaciji u istim ili drugim oblastima uz sudjelovanje mješovitih inspekcija. Ovakav način kontrole pokazao se značajno učinkovitijom metodom nadzora koja može polučiti bolje rezultate u sferi provođenja zakona, kao i uređenja određenih oblasti, navedeno je, između ostaloga, u dokumentu u čijem smo posjedu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?