Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Federalizacijom BiH rješava se Izborni zakon, put prema EU i jednakopravnost naroda

16. kolovoza 2017. u 11:00 0 komentara 1147 prikaza

Sve višenacionalne države članice Europske unije imaju uređenu autonomiju naroda, a u najvećem broju slučajeva to pitanje jednakopravnosti riješeno je teritorijalnim jedinicama što, međutim, nije slučaj u primjeru Bosne i Hercegovine. Takve države, koje su riješile “nacionalna pitanja”, potpuno su se oslobodile tih prijepora te su tek tada započele s izgradnjom građanskog društva i države, a ne nastavile s manipulacijama većine i manjine, što se u BiH godinama ponavlja. To je, uostalom, bilo pravilo čak i u bivšoj Jugoslaviji te je uspostavljena ravnoteža između manjih i većih republika.

Njemački entitet u Belgiji

Zbog toga su krajnje neutemeljeni prigovori da “etnička teritorijalizacija”, kako je grubo predstavljaju rigidni unitaristi, predstavlja antieuropsku stečevinu. Priču o “trećem entitetu” vjerojatno najbolje ilustrira primjer njemačke zajednice u Belgiji. Naime, taj treći entitet predstavlja jednu od triju zajednica te zemlje..

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.