Utvrđen prijedlog zakona

Federacija zabranila korištenje GMO-a u organskoj proizvodnji

27.03.2016.
u 08:00

Zakonom je zabranjeno korištenje GMO i/ili proizvoda koji sadrže i/ili se sastoje ili potječu od GMO-a kao hrane, hrane za životinje, pomoćne supstancije u procesu proizvodnje, sredstava za zaštitu bilja, gnojiva, poboljšivača tla, vegetativno reprodukcijskog materijala i sjemena za uzgoj, te mikroorganizama i životinja u organskoj proizvodnji

Vlada Federacije BiH utvrdila je prijedlog zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji, koji propisuje ciljeve, načela i pravila ove proizvodnje, označavanje organskih proizvoda, sustav kontrole u organskoj proizvodnji, registar subjekata, upravni i inspekcijski nadzor, uvoz, izvoz i stavljanje na tržište organskih proizvoda, prekršaje i druga pitanja od značaja za ovu oblast, piše Večernji list BiH.

Poljoprivredni proizvodi

Za Federaciju BiH donošenje ovog zakona ima za primarni cilj pravno reguliranje oblasti organske proizvodnje radi osiguranja uvjeta da ovaj sektor može biti razvijan u skladu s promjenama koje su se dogodile u poljoprivrednoj politici, proizvodnji i na tržištu, te ispunjavanja dugogodišnjih zahtjeva subjekata koji se bave organskom proizvodnjom u BiH. Odredbe ovoga zakona primjenjuju se na proizvode poljoprivrednog podrijetla koji potječu iz svih faza organske biljne i stočarske proizvodnje, uključujući akvakulturu, kada su ti proizvodi stavljeni ili su namijenjeni stavljanju na tržište FBiH. To su sirovi ili neprerađeni poljoprivredni proizvodi, prerađeni poljoprivredni proizvodi namijenjeni korištenju u prehrani, proizvodi akvakulture, hrana za životinje, vegetativni reprodukcijski materijal i sjeme za uzgoj te kvasci koji se koriste kao hrana za ljude ili za životinje. Odredbe ovoga zakona primjenjuju se na sve subjekte registrirane za obavljanje neke od djelatnosti vezane uz organske proizvode koji sudjeluju u aktivnostima u bilo kojoj fazi proizvodnje, pripreme i distribucije na području Federacije BiH. Proizvodi dobiveni lovom divljih životinja i ribolovom u slobodnim vodama ne smatraju se proizvodima organske proizvodnje.

Označavanje proizvoda

Zakonom je zabranjeno korištenje genetički modificiranih proizvoda (GMO) i/ili proizvoda koji sadrže i/ili se sastoje ili potječu od GMO-a kao hrane, hrane za životinje, pomoćne supstancije u procesu proizvodnje, sredstava za zaštitu bilja, gnojiva, poboljšivača tla, vegetativno reprodukcijskog materijala i sjemena za uzgoj, te mikroorganizama i životinja u organskoj proizvodnji. U svrhu dokazivanja poštovanja ove zabrane, subjekt je obvezan poštovati i može se pouzdati u oznake na proizvodu ili bilo kojem drugom popratnom dokumentu koji su pričvršćeni ili priloženi u skladu s posebnim propisima koji uređuju stavljanje na tržište GMO-a i/ili kojima se uređuje GMO hrana i hrana za životinje. Korisnik može smatrati da GMO i/ili proizvodi koji sadrže i/ili se sastoje ili potiču od GMO-a nisu korišteni u proizvodnji nabavljene hrane i hrane za životinje kada nisu tako označeni, izuzev u slučaju dobivanja informacije koja upućuje da označavanje takvih proizvoda nije urađeno u skladu s propisima. Prilikom kupnje takvih proizvoda, korisnik neorganskih proizvoda, koji nisu hrana ili hrana za životinje, obvezan je od dobavljača tražiti potvrdu da dostavljeni proizvodi nisu GMO i/ili sadrže i/ili se sastoje ili potječu od GMO-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?