Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Federacija skoro ostala bez stočarstva, pravi se žurni plan oživljavanja

Broj krava je smanjen za 9%, odnosno 29 tisuća grla, broj ovaca je smanjen za 154 tisuće grla, odnosno 21%, a broj peradi je smanjen za 1,1 milijun komada
23. travnja 2016. u 07:00 0 komentara 172 prikaza

Pad stočnog i peradarskog fonda u BiH tijekom posljednjih pet godina alarmirao je poljoprivrednike, ali i nadležna ministarstva koja za ovu pojavu krive tržišna kretanja i vremenske nepogode. U spomenutom razdoblju brojno stanje stočnog i peradarskog fonda u BiH je u konstantnom padu, piše Večernji list BiH. Broj krava je smanjen za 9%, odnosno 29 tisuća grla, broj ovaca je smanjen za 154 tisuće grla, odnosno 21%, a broj peradi je smanjen za 1,1 milijun komada.

Stočarstvo je važno

S ciljem rješavanja problema, planiraju izmjene zakona, ali se nadaju da bi omogućavanje izvoza u pojedine zemlje moglo dati novi impuls posustaloj stočarskoj proizvodnji u BiH.

Kako tvrde iz Federalnog zavoda za poljoprivredu, stočarstvo predstavlja budućnost poljoprivrede u BiH te ono pokreće i sve ostalo. Međutim, usitnjeni posjedi, neuređene površine i niski poticaji stavljaju ovu granu u neravnopravan položaj na otvorenom tržištu. Program rada Federalnog zavoda za poljoprivredu za 2016. godinu planira više pozornosti posvetiti ovoj važnoj grani gospodarstva, koja bi, s obzirom na prirodne resurse, mogla postati jedna od značajnih grana, barem kada je izvoz u pitanju.

U svom programu tvrde kako će u 2016. biti uspostavljena kontrola proizvodnosti na svim većim govedarskim farmama u FBiH. Tako planiraju proširen opseg poslova te će se, u odnosu na prošlu godinu, on povećati do kraja ove godine za visokih 50 posto. Također, u tijeku je i kontrola mliječnosti na najmanje 15 većih farmi za proizvodnju mlijeka. U ovom sektoru planirana je veća suradnja sa županijama, točnije, očekuje se djelomičan ulazak županijskih selekcijskih službi u pojedine procese.

Zbog značajnog pada broja koza i ovaca, u ovoj godini očekuju se značajne promjene kada su u pitanju ovi papkari. Bit će uspostavljena kontrola proizvodnosti na svim većim ovčarskim i kozarskim farmama u FBiH. Tako se planira zadržati opseg poslova iz 2015. na ovčarskim farmama u Srednjobosanskoj i Sarajevskoj županiji, uz značajniju kontrolu proizvodnosti na ovčarskim farmama, dok se u drugim županijama planira značajnija suradnja.

Tijekom 2016. planira se u još dvije županije, koje za to iskažu zanimanje, uvesti sličan nadzor i pomoć u ovčarstvu. Kada su u pitanju konji i magarci, planira se uspostaviti funkcionalan sustav praćenja, evidencije, obilježavanja te umatičenja kod tih životinja. Bit će urađena pasminska i identifikacija brojnog stanja u još dvije županije, što će se činiti zajedno sa županijskim službama. Pratit će se i ažurirati podaci u tri županije o brojnom stanju konja. I stanje u peradarstvu nije sjajno te se ima u planu uspostaviti kontrola proizvodnosti na svim većim peradarskim farmama u FBiH. Tako će ove godine započeti kontrola proizvodnosti na peradarskim farmama u dvije županije te se tu neće raditi bez suradnje sa županijskim službama, u skladu sa Zakonom o stočarstvu.

Autohtone pasmine

Ni ostale farme neće biti zaobiđene. Tako je u planu da tijekom ove godine bude uspostavljena kontrola proizvodnosti na svim većim farmama domaćih životinja, koje imaju gospodarsku korist u FBiH, pri uzgoju svinja, pčela, riba, kunića i ostalih životinja. Posebice se planira identificiranje i očuvanje autohtone pasmine domaćih životinja.

Na 10 posto teritorija FBiH bit će evidentirana sva grla autohtonih pasmina. Planirano je i animiranje čimbenika na svim razinama o značaju autohtonih pasmina, kao i prijedlozi za žurno reagiranje u zaštiti do izrade liste autohtonih pasmina. Osim toga, u planu je i izrada analiza o stanju u govedarstvu, ovčarstvu, kozarstvu, konjogojstvu, peradarstvu te je izrađen prijedlog novog pravilnika.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.