NOVO ZADUŽIVANJE

Federacija se svakog mjeseca zaduži za novih 13 milijuna KM

Nikšić
22.11.2013.
u 09:16

Službene informacije govore da se do kraja lipnja ove godine ukupan vanjski i unutarnji dug FBiH popeo na nešto više od 5,886 milijardi maraka

Priznanje predsjednika Vlade Federacije BiH kako ovaj entitet u iduće dvije godine mora vratiti oko 1,7 milijardi KM duga, odnosno cijeli jedan godišnji proračun, tek je vrh ledenog brijega stvarne financijske krize u kojoj se nalazi Federacija.

Povećanje vanjskog duga

Službene informacije govore da se do kraja lipnja ove godine ukupan vanjski i unutarnji dug FBiH popeo na nešto više od 5,886 milijardi maraka, od čega na vanjski dug otpada 4,468 milijardi maraka. Iako iz Vlade pokušavaju nekom svojom računicom dokazati kako se određeni dugovi smanjuju, njihovi podaci s kraja prošle godine govore da je ukupna zaduženost bila 5,829 milijardi maraka. To znači da se samo za pola godine zaduženost Federacije povećala za 57 milijuna maraka. Da je u pitanju kontinuiran trend, pokazuje i podatak da je ukupna zaduženost na kraju 2011. godine bila 5,594 milijarde KM, a to je čak 235 milijuna manje nego na polovini 2013. godine.

Matematika govori da je FBiH u proteklih godinu i pol mjesečno uvećavala svoj dug za više od 13 milijuna maraka. Ovakvo stanje iz Vlade će, kao i do sada, pravdati preuzetim dugom iz bivše države, definiranjem unutarnjih obveza i onim što nazivaju produktivnim zaduživanjem javnih poduzeća za infrastrukturne radove. Ipak, i u svojoj informaciji o stanju zaduženosti na kraju 2012. godine Vlada priznaje da se stari, odnosno dug nastao prije 1995. godine smanjuje, dok se dugovi stvoreni u poslijeratnom razdoblju povećavaju. Na godišnjoj razini taj takozvani novi dug porastao je za čak 343,29 milijuna maraka. U iduće dvije godine ćemo morati vratiti 1,7 milijardi duga, ali većinu dugova koji su stvoreni ili će tek biti stvoreni vraćat će generacije koje dolaze. U strukturi vanjskog duga najveći je udio, 34 posto, kredita s rokom otplate između 31 i 40 godina. Nešto manji je udio kredita koji se vraćaju u razdoblju od 11 do 20 godina.

Izmirenje dugova

Kada je, pak, riječ o unutarnjim obvezama, njihov rok izmirivanja je uglavnom između pet i 15 godina. Na kraju 2012. godine preuzete obveze utvrđene kao unutarnji dug Federacije BiH zakonom su procijenjene na nešto više od 1,712 milijardi maraka, od čega se na obveze iz stare devizne štednje odnosi 1,150 milijardi, na ratna potraživanja 500 milijuna, na neizmirene obveze prema dobavljačima bivšeg Federalnog ministarstva obrane 25 milijuna i neizmirene plaće i naknade zaposlenika bivšeg FMO-a i Vojske FBiH 37,5 milijuna KM. Osim ovih, postoje i obveze nastale emisijom dugoročnih i kratkoročnih dužničkih vrijednosnih papira.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije