OTKRIVAMO

Federacija otima ZHŽ-u 15 milijuna KM u 2014.

Vlada FBiH umjesto da radi, u stalnom političkom sukobu
Foto: Stojan Lasic/Vecernji list
29.11.2013.
u 08:58

Nacrt proračuna Federacije BiH za 2014. godinu iznosi 2,357 milijardi maraka što je za 143,5 milijuna ili 6,5% više u odnosu na ovogodišnji proračun

“Ovo je katastrofalan proračun. Čak 986 milijuna maraka imamo povrata kreditnih sredstava i raznih zaduženja iz prijašnjih godina”, komentirao je aktualni prijedlog koji je prošao u formi nacrta u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH zastupnik HDZ-a BiH i financijski stručnjak Željko Tomić. Prema njegovim riječima, aktualne vlasti će učiniti sve kako bi pokušali kupiti mir prije sljedećih izbora bez obzira na nova zaduživanja i stvaranje prave ovisničke situacije. Nova zaduživanja, kao i plaćanje starih dugovanja, ponajprije će se odraziti na niže razine vlasti.

Nedostaje 900 mil.

Nacrt proračuna Federacije BiH za 2014. godinu iznosi 2,357 milijardi maraka što je za 143,5 milijuna ili 6,5% više u odnosu na ovogodišnji proračun. Razina projiciranih prihoda u proračunu Federacije BiH za 2014. godinu u odnosu na ukupne rashode i izdatke donijet će novi minus od čak 655,1 milijun što čini čak 38,5% u odnosu na prihode bez primitaka. Takva federalna računica ne štima, ili je krajnje destruktivna.

“Sami prihodi u 2014. su 1,33 milijardi. Predviđaju povećanje prihoda za pedeset milijuna od neizravnog oporezivanja, a za deset mjeseci ovaj entitet ima minus u ovoj u odnosu na prošlu godinu za 7%. Ide se očito svjesno u minus stvarajući obveze koje oni što će poslije doći neće moći izmiriti”, kaže Tomić. Pri tome objašnjava da samo kamate za kredite i zaduženja na godišnjoj razini iznose 91 milijun maraka. Nema mjesta optimizmu da će doći do povećanja prihoda budući da je u ovoj godini u prvih deset mjeseci ostvareno za 80 milijuna maraka manje prihoda od PDV-a od očekivanog. “Kada se tu još uračuna 554 milijuna maraka povrata kredita MMF-u u sljedećoj godini, onda dobijemo nemoguću situaciju. Budući da je sustav tako napravljen da se najprije otplaćuje vanjski dug, zatim podmiruju potrebe države i entiteta, tako će svaka županija i općina biti zakinute za značajna sredstva. Samo će ZHŽ sljedeće godine biti zakinuta za 15 mil. zbog rastrošne Federacije”., upozorio je financijski stručnjak. Federacija BiH inače daje jamstva za sve kredite i zaduženja, ukljućujući i neka poduzeća, a te kredite vraćaju svi građani i idu na teret županija i općina iako od njih nemaju ništa. Zastupnica Ljilja Zovko, koja je glasovala protiv nacrta proračuna, upozorila je kako FBiH nastoji samo riješiti probleme dijela ovoga entiteta.

Traži se nemoguće

- Proračun je utemeljen na zahtjevima proračunskih korisnika i dospjelih obveza, nigdje se ne primjećuje ušteda, naprotiv, na vidjelu je formula ‘traži nemoguće kako bi dobio moguće’ zato je proračun dužnički i neminovno vodi u bankrot. Posebno je nužno prekinuti sve konsolidacije koje ne vode u oporavak niti popravljaju. Svaki proračunski korisnik mora znati koliko kreditnih sredstava koristi u svom zahtjevu za proračunskim sredstvima, neodgovornost je na vrhuncu svoje slave”, ocijenila je zastupnica Zovko.

Ključne riječi

Komentara 6

FY
Fuck you Mother Fucker
09:47 29.11.2013.

Neka nama zastupnica Zovko objasni, od cega ce se servisirati dug kredita za potpunu obnovu pruge u zapadnoj Hercegovini koju su radili Austrijanci i koja je FBIH kostala 200 mil. eura? Od cega ce se servisirati potpuna izgradnja kolodvora ia i trga npr u Capljini i kolodvora u Mostaru? Od cega ce se servisirati izgradnja dvije POTPUNO NEISPLATIVE dionice koridora 5C u Hercegovini? Od cega, kad svi znamo, da ni pruga ni autocesta nece biti isplativi jer jednostavno nema stanovnistva koji bi ga koristili i placali, a posto koridor 5C nije ni blizu zavrsen, on nece generirati vanjski promet koji bi mozda priblizio sve te dionice blizu neke isplativosti? Zato nemojte vrsiti nuzdu, FBIH je ulozila u potpunu obnovu vise od 100 kilometara pruge na juznom dijelu FBIH, dok je u centru Sarajeva pruga stara, raspada se i place za obnovom. FBIH gradi dvije dionice autoceste u zapadnoj i ako se i prije gradnje znalo da one nece biti ni blizu isplativosti.

FY
Fuck you Mother Fucker
09:50 29.11.2013.

Kao i za vrijeme alijanse i danas se pokazuje da se crveni kmeri Zlatka Lagumdzije ponasao kao djed bozicnjak sto se tice kantona gdje vlada HDZ. Prvo most Tudjmana u Capljini od profita BH Telekoma, pa onda pruga od 200 miliona eura, pa dvije dionice potpuno neisplative autoceste, pa potpuna obnova kolodvora u Mostaru, pa potpuna gradnja kolodvora u Capljini, pa se onda islo dalje, pa se napravio cak i trg i saobracajnica u blizini kolodvora i sto sve ne.

FY
Fuck you Mother Fucker
09:56 29.11.2013.

Sto znaci FBIH je ulagala i ulaze u velike infrastrukturne projekte u zapadnoj, unaprijed znajuci da ce oni biti totalno neisplativi i ne, ni to ne valja, daj jos? Mozda je vrijeme da konstitutivci prave puno vise djece i da da se puno vise ulaze i novca i truda u njihovo odgajanje kako bi nakon 18 godine zaradjivali mirovine i za zdravstvo onim starim i nemocnim konstitutivcima koji to nece moci. Isto tako mozda je vrijeme da BiH ima koristi od konstitutivaca ako uspiju u nekoj oblasti zivota, a ne da cim konstitutivci uspiju, iskljucivu korist od njih ima Hrvatska. Pitam ja vas gospodo, tko ce zaradjivati mirovine i za zdravstvo, tko ce placati skolstvo u BiH ako nam je konstitutivni natalitet ocajan i ako svaki onaj konstitutivac cim nesto postigne u zivotu, to stavi na raspolaganje Hrvatskoj, a ne BiH i ako je rodjen i recimo skolovan u BiH?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?