ŽUPANIJE NISU NAJVEĆI PROBLEM

Federacija je najveći gubitaš i zato je treba ukinuti

Nermin Nikšić
12.12.2013.
u 09:32

Kada se s jedinstvenog računa podmire sve potrebe stranih dugova, države i entiteta otvorit će se veliki problemi s financiranjem županija i općina

Glavni motiv koji je međunarodna zajednica, a najprije američka administracija navela za reformu Federacije bio je ekonomski pokazatelj. I pri donošenju proračuna za 2014. godinu Vlada FBiH je najavila kako će se svjesno zadužiti jer prihodi ne mogu pokriti rastuće rashode. Gotovo nemoguća je misija u sljedećoj godini ispuniti s jedne strane potrebu vraćanja više od pola milijarde maraka dugovanja prema stranim kreditorima, prije svih Međunarodnom monetarnom fondu, te isplatiti sve obveze.

Obmane

Kada se s jedinstvenog računa podmire sve potrebe stranih dugova, države i entiteta otvorit će se veliki problemi s financiranjem županija i općina. I vjerojatno još snažnije stvoriti pritisak da se provode reforma u federalnom entitetu. Kada su uz prijedlog ustavnih amandmana, koji su upućeni u federalni Parlament, obrazložene ustavne promjene, ekonomski stručnjaci su objasnili kako bi se određenim promjenama uštedjelo, kao što je ukidanje Ureda predsjednika Federacije, smanjenjem utjecaja županija i Doma naroda te određenim strukturalnim promjenama provesti uštede od nekoliko desetaka milijuna maraka. A zaduženje za 2014. iznosit će više od pola milijarde! Uštede i to velike mogu se provesti smanjivanjem općenito administracije, broja županija pa i same Federacije BiH. Dosadašnja praksa pokazala je da je Federacija BiH najlošiji vlasnik i poslodavac. Po zabilježenim dugovanjima Porezne uprave FBiH institucije, kompanije, pojedinci su dužni državi milijarde maraka na temelju neplaćenih poreznih obveza, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Saniranje poduzeća

Najviše takvih kompanija je s područja općina Zenice, Sarajeva, Tuzle, Bihaća. A najgori ili top deset su kompanije u nadležnosti vlasti FBiH koja generira i najveće gubitke. Na vrhu ove piramide su Željeznice Federacije BiH koje su u najmanje deset navrata dobivale višemilijunske injekcije kako bi uopće opstale. Dugovanja za neplaćene obveze ove kompanije iznose blizu 150 milijuna maraka i čine desetinu ukupnih dubioza. Slijede po očekivanju rudnici Kreka, Kakanj i Zenica. Zanimljivo je kako su u privatizaciji Željezare Zenice dugovanja ostala državi, a vlasništvo strancima. Hidrogradnja, Fortuna i Borac konfekcija također se nalaze u neslavnom vodstvu. Federacija je time pokazala iznimnu neučinkovitost pa bi se smanjivanjem broja županija i ukidanjem ovoga entiteta mogle provesti uštede daleko veće nego to predlažu stručnjaci.

Ključne riječi

Komentara 1

BE
Berbor
21:24 12.12.2013.

A hoce da uniste Mostarski aluminium .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije