Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Federacija BiH nabavlja nove uređaje za mjerenje potresa

12. travnja 2016. u 12:38 0 komentara 103 prikaza

U ovoj godini u FBiH planirano je postavljanje novih seizmoloških postaja, seizmografa, zatim instaliranje novog seizmološkog softvera te nabava dva prijenosna računala radi instaliranja seizmoloških softvera na njih u svrhu učinkovitije i preciznije registracije i obrade registriranih potresa te bržeg i učinkovitijeg izvještavanja prema sredstvima javnog informiranja, što se navodi kao jedan od prioriteta u radu Federalnog hidrometeorološkog zavoda za 2016, piše Večernji list BiH.

Potresi u BiH

U posljednje vrijeme često se događaju potresi koji uglavnom samo uznemire građane te ne uzrokuju materijalne štete. Na samom teritoriju BiH gotovo svakodnevno se javljaju, u prosjeku, tri potresa intenziteta manjeg od tri stupnja Mercallijeve ljestvice, koje registriraju samo instrumenti, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Snažniji potresi su relativno rijetki. Dubina hipocentra kreće se od 4 do 30 km. Od tog broja, svake godine bude desetak potresa koji mogu izazvati osjetljivo podrhtavanje tla ili nanijeti materijalnu štetu na građevinskim objektima. Od 1900. godine, tj. od kada se na ovom području potresi instrumentalno registriraju, zabilježena su 1084 potresa čija je magnituda prelazila 3 stupnja po Richteru ili intenzitet veći od 5 stupnjeva Mercallijeve ljestvice, odnosno to su potresi koji su izazvali materijalne štete ili su odnijeli ljudske živote.

Iako je vrlo nezahvalno davati “prognozu” seizmičkih događanja za bilo koji teritorij, ipak na osnovi instrumentalnih podataka - kataloga, primjenjujući matematičko-fizikalni model seizmičnosti, došlo se do zaključka da se u idućih 50 godina na teritoriju BiH mogu očekivati potresi maksimalnog intenziteta do 7 stupnjeva Mercallijeve ljestvice, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Potresi tog intenziteta izazivaju materijalna oštećenja na građevinskim objektima, uglavnom bez ljudskih žrtava.

Jačina

Međutim, u vremenskom razdoblju od 100 i više godina, prema ovim prognozama, može doći do razornih potresa u jugoistočnom i sjeverozapadnom dijelu BiH, i to na području Trebinja, Neuma, Banje Luke i planine Trskavice koji mogu izazvati ogromne materijalne štete na građevinskim objektima i odnijeti mnogo ljudskih života. Podsjetimo, jedan od najjačih potresa u našoj zemlji dogodio se 27. listopada 1969. godine kad se Banja Luka tresla pod razornih 8,5 stupnjeva po Richteru.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.