Pozder i Ćatić potpisali memorandum

Federacija BiH i Konjic u zaštiti Prenja: Cilj je donošenje zakona o proglašenju zaštićenog područja Prenj

22.06.2024.
u 15:11

Glavni cilj je izrada stručne podloge i obrazloženja za uspostavu zaštićenog područja „Prenj“ na području Konjica.

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić potpisali su Memorandum o razumijevanju za uspostavu novog zaštićenog područja „Prenj". Memorandum je potpisan na Tisovici u blizini bivka „Divova kuća“ u području planine Prenj.

Ovaj dokument pokazuje zajedničke točke i interese Federacije BiH i Grada Konjica u pogledu ispunjavanja ciljeva Federalne strategije okoliša i strateških dokumenata Grada Konjica, koji će doprinijeti povećanju zaštićene teritorije u Federaciji BiH, kao i zaštiti vrijednog prirodnog područja u našoj državi.

Glavni cilj je izrada stručne podloge i obrazloženja za uspostavu zaštićenog područja „Prenj“ na području Konjica.

Obje strane su suglasne i obvezuju se da će svatko iz svoje nadležnosti osigurati tehničku, stručnu i financijsku podršku radi glavnog cilja - donošenja zakona o proglašenju zaštićenog područja Prenj.

- Prenj je veličanstvena planina, njegova zaštita i moderno upravljanje od prioritetnog je značaja za Federaciju i čitavu državu. U skladu s međunarodnim konvencijama, Bosna i Hercegovina ima obvezu povećati postotak zaštićenih područja i tu je područje planine Prenj odlična prilika, ali i obveza da djelujemo za buduće generacije. Ovo područje je veliki potencijal i za turizam i drago mi je da smo naišli na pravog partnera u Gradu Konjicu koji razumije naša nastojanja i želi na svom području uspostaviti zaštićeno područje na Prenju. Sljedeći korak će biti potpisivanje ugovora s našim partnerima u UNDP-u s kojima ćemo raditi na ovom velikom i važnom zadatku za koji su ministarstvo i Federacija BiH već ove godine u proračunu izdvojili 250.000 KM - izjavila je Pozder.

Osman Ćatić, gradonačelnik Konjica, izrazio je također zadovoljstvo što je Federalno ministarstvo okoliša i turizma prepoznalo Prenj kao važan prirodni biser kojeg treba zaštiti, kao i dobru suradnju s ministricom Pozder.

- Konjic je prepoznatljiv po prirodnom blagu - od Neretve, kanjona Rakitnice, Visočice, Bitovnje, Zec planine i drugih ljepota, a Prenj je oduvijek za nas posebna planina, naš amblem. Naš zajednički cilj je donošenje zakona o proglašenju zaštićenog područja Prenj te će biti veliki zalog za naš grad i buduće naraštaje i drago mi je da smo poduzeli ovaj važan korak ka tom cilju - kazao je Ćatić.

Potpisivanje Memoranduma upriličeno je u okviru obilježavanja 642. godišnjice od prvog pomena Konjica u pisanim dokumentima, Dana grada Konjica, priopćeno  je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije