Projekt "Life"

Federacija BiH dobila online sustav za registraciju poslovnih subjekata

online
03.07.2023.
u 19:59

Projekt "Life" pružio je tehničku pomoć ministarstvima pravosuđa, financija, razvoja, poduzetništva i obrta, Glavnom tajništvu Vlade FBiH, Federalnoj poreznoj upravi...

Promocija integriranog i online sustava za registraciju poslovnih subjekata za FBiH bit će održana sutra u Travniku, u prvom Općinskom sudu koji počinje s primjenom tog digitalnog rješenja.

U sklopu aktivnosti s Vladom Federacije BiH, Projekt "Life" pružio je tehničku pomoć ministarstvima, uključujući i Federalno ministarstvo pravosuđa, Federalno ministarstvo financija, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Glavno tajništvo Vlade FBiH, Federalnu poreznu upravu te 10 općinskih sudova u procesu digitalne transformacije registracijskog postupka u FBiH.

Riječ je o sveobuhvatnom pristupu kojim je omogućen pregled i unaprjeđenje zakonskog okvira u cilju omogućavanja digitaliziranja postupka, kao i kreiranja programskog (softver) rješenja. Sam sustav ne podrazumijeva samo postupak registracije već kreira i osnovu za daljnju digitalnu transformaciju s obzirom na to da se u potpunosti oslanja na postojeću infrastrukturu za interoperabilnost i rješenja vezana uz upotrebu elektroničkog potpisa.

Projekt "Life" podržao je institucije na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini u cilju jačanja konkurentnosti i razvoja privatnog sektora. Dosadašnjim aktivnostima reformski procesi doprinijeli su priljevu 50 milijuna konvertibilnih maraka novih investicija/reinvesticija, kreiranju 521 radnog mjesta te više od 13 milijuna KM ušteda privatnom sektoru kroz racionaliziranje administrativnih postupaka, navodi se iz Federalnog ministarstva pravosuđa.

Projekt provodi Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a financiran je iz švicarskog Tajništva za ekonomske poslove. Vrijednost sustava za registraciju u Federaciji Bosne i Hercegovine je 2,3 milijuna KM, priopćeno je iz Federalnog ministarstva pravosuđa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije