Na naplatu došli odlasci mladih roditelja

FBiH za godinu "izgubila" 159 odjela i 3.800 učenika

09.01.2022.
u 14:38

U ovoj školskoj godini samo na području FBiH ima čak 159 odjela manje nego godinu prije. U osnovnim i srednjim školama "izgubili" smo 3.802 učenika za godinu.

Taj broj je samo nastavak trenda koji nam kaže kako je za posljednjih šest godina FBiH ostala bez 328 odjela u osnovnim i 254 odjela u srednjim školama ili ukupno njih 582. Kada je u pitanju broj učenika, prije šest godina smo imali 35.453 osnovca i srednjoškolca više nego što ih imamo danas.

Ovo su sve službeni podaci koje je objavio Zavod za statistiku FBiH.

Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata zaposlenih u osnovnom obrazovanju USŽ-a i nastavnica u jednoj osnovnoj školi, kazala je kako je teško danas biti prosvjetni radnik u USŽ-u, te kako je jako tužno ući u polupraznu školu.

- Neobično je kad se prazne gradske škole, a da ne govorim o školama u ruralnim područjima ili o područnim školama. Moja škola je nakon rata imala 800 učenika. Danas ih ima 399. Bilo ih je 411 na početku školske godine. Najžalosnije i najteže je što nam ode u prosjeku jedan odjel tijekom školske godine i tako je u skoro svim školama. Veliki broj područnih škola je zatvoren. Nema tko u njih ići – istaknula je Hadžić.

Dodala je kako je teško napraviti i procjenu kadra, te je stresno kada dobijete jedan odjel i ne znate hoćete li ga imati sljedeće godine.

- Tako da ne odlaze samo učenici već i veliki broj nastavnika. Nema škole u USŽ-u da jedan-dva čovjeka nisu otišla u inozemstvo – kazala je Hadžić.

Zavod za statistiku RS-a još nema objavljene podatke o broju učenika u ovoj školskoj godini.

Podatke za Brčko distrikt objavila je Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine. Prema njima, ostao je isti broj odjela i učenika u osnovnim školama u ovoj u odnosu na prethodnu godinu, dok ih je u srednjim neznatno manje.

Sociolog Amer Osmić kazao je kako se očekivalo da će odlazak ljudi iz Bosne i Hercegovine biti umanjen zbog pandemije koronavirusa, ali da se to nije dogodilo.

- Sad se dogodilo da na naplatu dolaze odlasci mlađih roditelja, prije svega očeva, i najviše u Njemačku, koji su sa sobom povukli obitelj. Treba jedna do dvije godine da se snađete u Njemačkoj kako biste mogli dovesti obitelj. Imamo taj trend, i on će se intenzivirati u sljedećem razdoblju – rekao je Osmić.

Dodao je kako će obrazovni sustav značajno osjetiti odlazak, posebice u Tuzlanskoj, Srednjobosanskoj i Unsko-sanskoj županiji.

- U HBŽ-u se to već osjeća, ta je županija demografski mrtva. Tu je prosječna starost stanovništva iznad svih drugih županija. Suočavamo se sa demografskom katastrofom. Bez jasnih strategija, na svim područjima BiH možemo očekivati sudbinu HBŽ-a – ukazao je Osmić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?