isplata

FBiH treba službenicima isplatiti 81 mil. KM odšteta

07.04.2019.
u 17:00

FBiH mora isplatiti svojim službenicima i namještenicima, koji su protiv entitetskih institucija pokrenuli radno-pravne sporove, gotovo 81 milijun KM, a taj iznos nije konačan, piše Večernji list BiH. Radna skupina načinjena od predstavnika ministarstava pravosuđa, zatim rada i socijalne politike, financija FBiH, kao i Ureda premijera FBiH i Federalnog pravobraniteljstva ima rok od sedam dana da načini prijedlog isplate sudskih presuda po tužbama državnih službenika.

Sredstva iz proračuna

Realno rješenje je, prema riječima Zlatka Hurtića, vanjskog savjetnika Vlade FBiH, izvansudska nagodba koju primjenjuju i županije. Federalna Vlada je u proračunu za ovu godinu predvidjela 40 milijuna KM za izdvajanje plaćanja po osnovi tužbi. Međutim, bila je zadužena radna skupina koja je trebala utvrditi modalitete, a modaliteti su se kretali u okviru takozvane izvansudske nagodbe kako bi se ostvarile određene proračunske uštede i ubrzala isplata po ovim tužbama. I na posljednjoj žurnoj sjednici u Mostaru Vlada FBiH razmatrala je aktivnosti koje su do sada vođene i zadužila radnu skupinu da u roku od sedam dana dostavi konkretna rješenja i načine isplate. Ali da se vodi računa da način isplate bude usklađen s načinom kako to županije rade, smatra Hurtić.
Postoje žalbe određenih proračunskih korisnika, prije svega policije, da su, recimo, određene institucije u Vladi FBiH do sada naplaćivale po tužbama daleko više nego im je pripadalo. Sindikat policije smatra da je tu zakinut.

Izvansudska nagodba

Podsjećanja radi, FBiH mora isplatiti svojim službenicima i namještenicima, koji su protiv entitetskih institucija pokrenuli radno-pravne sporove, gotovo 81 milijun KM, a taj iznos nije konačan, već raste zbog zateznih kamata. Od ukupnog iznosa duga, na glavnicu se odnosi 43,503.500 KM, na zateznu kamatu 27,074.094 KM, troškove sporova 7,466.461 KM te na zatezne kamate na troškove sporova 2,908.480 KM. Izvansudska nagodba kao model isplate podrazumijeva ubrzanu proceduru isplate glavnice duga, ali uz odustajanje od isplate kamata i dijela sudskih troškova, piše Faktor. Taj model prakticirali su raniji sazivi Vlade FBiH, a i danas se na taj način reguliraju isplate potraživanja u županijama i on rezultira značajnim proračunskim uštedama. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije