KOALICIJA SDA - SDP

FBiH ponovno uzurpira ovlasti županija u oblasti obrazovanja

'cavara'
Foto: ''
26.06.2014.
u 09:27

Usvajanje dnevnog reda pokazalo je da “platformaška” koalicija SDP - SDA odlično funkcionira

Zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH ponovno je pokazalo da federalna Vlada, kako se približava istek mandata aktualne vlasti, degradira ulogu zakonodavne vlasti.

Obrazovanje odraslih

Već prilikom utvrđivanja dnevnog reda jučerašnje sjednice izbile su varnice između zastupnika koalicije SDP - SDA i zastupnika iz oporbenih stranaka, a prije svih HDZ-a BiH i SBB. Razlog je praksa Vlade da u proceduru upućuje zakonske prijedloge koji su već jednom oboreni u Parlamentu, kao što je zakon o inspekcijama, ili da predlaže zakone bez ustavnog utemeljenja. Takav je slučaj s nacrtom zakona o principima obrazovanja odraslih u FBiH. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH Marinko Čavara podsjetio je da je oblast obrazovanja u nadležnosti županija, što je potvrdio i Ustavni sud FBiH, te da nema nikakvog ustavnog uporišta da Vlada FBiH predlaže ovakav zakon. Ukazao je i na pravni kaos koji Vlada stvara predlaganjem pojedinih zakona. Međutim, usvajanje predloženog dnevnog reda pokazalo je da “platformaška” koalicija SDP - SDA trenutačno odlično funkcionira. - Ovaj prijedlog dnevnog reda jasno pokazuje kakav je odnos aktualne vlasti koja je uspostavljena suprotno Izbornom zakonu, mi tvrdimo i neustavno. Od početka oni inzistiraju na određenim zakonskim rješenjima u kojima nastoje plasirati svoju politiku i svoje viđenje. Jedan zakon donose, a onda deset drugih zakona kažu da ne važe te nego odredbe drugog zakona. Sve to stvara pravnu nesigurnost gdje se jednim zakonom stavljaju izvan snage odredbe drugog zakona i tako u nedogled. S druge strane, praksa je da loša pravna rješenja, kao što je zakon o inspekcijama, koji nije dobio potporu većine u Zastupničkom domu, nakon samo nekoliko dana ponovno upućuje u proceduru. Jasno je da njima nikakav cilj nije uređenje FBiH i pojedinih oblasti, već samo provedba politika i ciljeva struktura u SDP-u i SDA, ističe Čavara.

Otvorena sumnja

U tom kontekstu treba promatrati i zahtjev zastupnika SDP-a da se ponovno u dnevni red uvrsti zakon o formiranju fonda solidarnosti za pomoć područjima u FBiH stradalim u poplavama. Taj prijedlog je već jednom osporen u Parlamentu, a uz kozmetičke korekcije on se ponovno gura u parlamentarnu proceduru. O njemu će se najvjerojatnije Zastupnički dom, voljom većine SDP - SDA, danas izjašnjavati. Iz HDZ-a BiH, ali i SBB-a, izrazili su otvorenu sumnju da se ovim zakonom stvaraju preduvjeti za zloupotrebu sredstava za pomoć ugroženom stanovništvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije