javne investicije

FBiH odobrila projekte vrijedne 1,3 milijarde KM

09.08.2021.
u 14:45

Od novih kilometara autoceste, bicepsa u okolici Mostara, Žepča i Zenice, preko modernizacije hidroelektrana i izgradnje novih, vjetroelektrana, vodoopskrbe pa do jačanja ruralne konkurentnosti - Federacija BiH u razdoblju od ove do 2023. godine nastavlja raditi na nizu projekata koji su u provedbi i čija vrijednost premašuje 6,6 milijardi maraka. Namjerava ulagati i iznad 1,3 milijarde maraka u odobrene projekte te kreće u osiguranje financiranja za niz kandidiranih projekata, piše Večernji list BiH. 

Tri kategorije

Program javnih investicija Federacije BiH od 2021. do 2023. godine sadrži 122 projekta: 62 projekta u provedbi, 53 kandidirana i 7 projekata sa statusom “odobren”.

Ukupna vrijednost svih projekata je 15,365 mlrd. KM, od čega se 7,383 mlrd. KM odnosi na kandidirane projekte, 6,608 mlrd. KM na projekte čija je provedba u tijeku i 1,373 mlrd. KM na odobrene projekte.

Kada je riječ o odobrenim projektima, najveći broj odnosi se na intenziviranje gradnje autoceste na koridoru Vc.

Večernji list imao je uvid u popis odobrenih projekata, a među njima nalazi se i izgradnja poddionice Mostar jug - Kvanj, a koja će značiti mnogo u strateškom planu povezivanja Mostara s do sada izgrađenim dijelom autoceste na jugu zemlje. Ukupna vrijednost ovoga projekta je 176,4 milijuna maraka.

Mnogo će se ulagati i u nastavak izgradnje koridora Vc sjeverno od Zenice, u smjeru Žepča, pa su tako odobrena tri projekta: dionica Poprikuše - Nemila, dionica Ozimica - Poprikuše te dionica Putnikovo brdo - Medakovo.

Odobren je i iznimno važan projekt rehabilitacije i modernizacije crpno-akumulacijske hidroelektrane Čapljina, a podršku je dobio i projekt vjetroelektrane Vlašić Travnik snage 50 MW. Među odobrenima je i projekt registracije nekretnina - faza II.

Niz područja

U kontekstu kandidiranih projekata, među njih 53 treba uputiti na one za koje je Vlada u razdoblju od 2021. do 2023. planirala pokrenuti postupak osiguranja kreditnih sredstava, a koji uključuju modernizaciju kliničkih centara u Federaciji, unapređenje sustava zdravstvene zaštite, izgradnju prometnica, plinofikaciju velikog dijela FBiH, jačanje konkurentnosti poljoprivrede.

Unapređenje sustava zdravstvene zaštite jedan je od važnih projekata u vrijednosti od 32,40 milijuna maraka, a za koji će se pokrenuti postupak osiguranja kreditnih sredstava, baš kao i za projekt modernizacije kliničkih centara u Federaciji BiH, a čija je vrijednost 172,46 milijuna maraka.

Kada je riječ o projektima iz područja prometne infrastrukture, izdvaja se poddionica Mostar sjever - Mostar jug u vrijednosti od 464,34 milijuna konvertibilnih maraka, kao i izgradnja tunela Prenj, čija je vrijednost 571,36 milijuna maraka. Osim autoceste, u planu je i važan projekt modernizacije regionalnih cesta u Federaciji BiH.

U kontekstu energetike, među projektima je i Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske, odnosno izgradnja plinovoda u vrijednosti od 198,16 milijuna maraka koji će prvi put dovesti ovaj energent u Hercegovinu. Planirana je i revitalizacija HE Jajce II (50 milijuna maraka). Jačanje gospodarske situacije u agraru oslikava se pak kroz projekt otpornosti i konkurentnosti u poljoprivredi ARCP, a koji je vrijedan 60,15 milijuna maraka.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?