Zbog uvjeta Europske unije

FBiH mora kontrolirati naplatu od prihoda, poreza i kazni te kako se troši proračunski novac

09.04.2021.
u 16:56

Nakon brojnih kritika koje su upućene iz Ureda za reviziju rada institucija FBiH, federalna Vlada priznala je kako nema dobar sustav unutarnjih kontrola u upravljanju javnim financijama, odnosno proračunom FBiH, zbog čega je pokrenula novi postupak izrade strategije razvoja sustava unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru Federacije BiH od 2021. do 2027. godine, piše Večernji list BiH. 

Slabosti sustava

Spomenuta strategija, kako stoji u službenoj odluci federalne Vlade, predstavlja sektorski strateški dokument FBiH, koji definira i usmjerava razvoj unutarnjih financijskih kontrola, financijskoga upravljanja i kontrole te unutarnje revizije u javnom sektoru u cilju jačanja preduvjeta za zakonito, učinkovito, transparentno i odgovorno upravljanje javnim financijama u Federaciji BiH. U svojim izvješćima, na koja se poziva i Vlada FBiH, revizori su više puta upozoravali kako jedan broj institucija ne utvrđuje rizike, dok jedan broj njih za utvrđene rizike ne provodi analize uzroka i posljedica tih rizika.

Bez informacija o uzrocima rizika i mogućim posljedicama nije moguće ni identificirati ključne kontrolne mehanizme za njihovo sprečavanje, odnosno korektivno djelovanje u slučaju da se rizik materijalizira. Sustavi unutarnjih financijskih kontrola trebaju podržati postupke u izvršenju proračuna tako da budu u funkciji učinkovitoga praćenja i naplate prihoda, kontrole nad stvaranjem obveza, kontrole namjenskoga trošenja proračunskih sredstava te pouzdanih računovodstvenih sustava i financijskoga izvještavanja.

Prema nalazima Ureda za reviziju institucija BiH, u području upravljanja neporeznim prihodima u nadležnosti institucija BiH, odnosno prihodima po osnovi pristojbi, kazni te ostalim namjenskim prihodima, evidentne su slabosti sustava unutarnjih kontrola vezane uz postupak praćenja, evidentiranja i naplate. Slabosti koje su revizori evidentirali odnose se na neučinkovito praćenje plaćenih i neplaćenih prihoda zbog nedostataka u evidencijama potraživanja i praćenja njihove realizacije po osnovi neporeznih prihoda. Također, nije uspostavljen informatički sustav izjednačavanja prihoda po određenim kategorijama naknada s rashodima koji se iz tih namjenskih prihoda trebaju podmiriti.

Akcijski plan

Sustav praćenja naplate prihoda nije u punoj mjeri učinkovit i pouzdan jer se dio potraživanja po različitim osnovama ne evidentira u glavnoj knjizi riznice. Prema odluci Vlade, Federalno ministarstvo financija koordinira i vodi proces izrade strategije razvoja sustava unutarnjih financijskih kontrola uz sudjelovanje Federalnoga zavoda za programiranje razvoja.

Sudionici u procesu izrade strategije su nadležne institucije Federacije, županije, općine i gradovi te relevantni socioekonomski partneri kako bi se optimalno odrazile razvojne potrebe sustava svih razina vlasti u Federaciji BiH.

Federalno ministarstvo financija također će voditi računa o usuglašenosti razvojnih smjerova i strateških ciljeva sa strateškim ciljevima iz strategije razvoja Federacije BiH od 2021. do 2027. godine, dokumenata relevantnih za proces integracije BiH u Europsku uniju i drugih međunarodno preuzetih obveza BiH. Spomenuto Ministarstvo dužno je sastaviti akcijski plan za realizaciju ove odluke koji sadrži nositelje pojedinih aktivnosti, aktivnosti, izvršitelje, rokove i druge elemente. Rok za izradu strategije PIFC je šest mjeseci. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije