SARAJEVO

FBiH donosi zakone koji će unaprijediti energetski sektor i potaknuti investicije

16.06.2023.
u 20:15

Nakon što je na sjednici Zastupničkog doma 28. travnja potvrđenja nova Vlada FBiH s Nerminom Nikšićem (SDP BiH) na čelu, na prvoj sjednici održanoj početkom svibnja nova je Vlada odlučila povući sve akte koje je u Parlament uputila prethodna, piše Večernji list BiH. Tom odlukom povučeni su akti koji su se nalazili u proceduri od kraja ožujka 2015., kada je imenovan prethodni saziv Vlade s Fadilom Novalićem (SDA) na čelu, pa sve do imenovanja nove.

U međuvremenu je nova Vlada neke od povučenih akata, nakon pregleda i ažuriranja, vratila u proceduru te su se stekli uvjeti da zasjeda Parlament FBiH. Podsjećamo, Parlament u razdoblju od imenovanja nove Vlade nije mogao zasjedati jer nije bilo zakona ni drugih akata, poput odluka i izvješća, koji bi bili stavljeni na dnevni red. Čim su se stekli uvjeti za rad, predsjedatelji obaju domova, Mirjana Marinković-Lepić (NS) i Tomislav Martinović (HDZ BiH), sazvali su sjednice.

Tako će Zastupnički dom zasjedati 21. lipnja, a Dom naroda pet dana poslije, 26. lipnja. Na dnevnom redu obiju sjednica nalazi se set energetskih zakona; prijedlog Zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti, prijedlog Zakona o električnoj energiji, kao i prijedlog Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije, koji će na kvalitetniji način urediti ovu oblast te potaknuti razvoj i investicije. Zakonom o električnoj energiji uređuju se elektroenergetska politika i planiranje, elektroenergetske djelatnosti, uključujući i pitanje dozvola, regulacije, proizvodnje i distribucije, izgradnje elektrana, opskrbe, trgovine te skladištenja energije.

Ovim se zakonom uređuju i pitanja kao što su izgradnja, rekonstrukcija, korištenje i održavanje elektroenergetskih objekata, upravni nadzor i regulatorni nadzor te kaznene odredbe. Sva pitanja od značaja za uređenje sektora električne energije u FBiH, kao jednog od preduvjeta razvoja i povećanja investicija u elektroenergetskom sektoru, povezivanju s regionalnim tržištima, promoviranju održivog razvoja uz zaštitu okoliša, Zakonom o električnoj energiji stvaraju se i pretpostavke za usklađivanje s propisima EU-a.

Kad je u pitanju Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije, njime će se, osim promoviranja korištenja obnovljivih izvora, definirati i njihov udio u konačnoj potrošnji, ciljevi, tehnologije i istraživanja potencijala, ali i poticajne mjere te status proizvođača, uvjeti za razvoj tržišta obnovljivih izvora energije, njihovo priključenje na elektroenergetsku mrežu, procedure za izdavanje dozvola te u konačnici informiranja svih zainteresiranih u ovom procesu, uključujući i javnost što su to obnovljivi izvori energije i na koji način ih koristiti na održiv i za okoliš prihvatljiv način.

Pred zastupnicima i izaslanicima naći će se i izvješće Agencije za privatizaciju FBiH za prošlu godinu, odluke o davanju suglasnosti na pravila ustanova za socijalno zbrinjavanje, odgoj, obrazovanje i zdravstvenu skrb u Sarajevu, Ljubuškom, Fojnici, Bakovićima i Drinu te Pazariću. Zastupnici i izaslanici razmatrat će, uz ostalo, i izvješća o stanju sigurnosti u prošloj godini, kao i rezultatima te aktivnostima Institucije ombudsmana za ljudska prava. Očekuje se i da SIP završi svoj dio posla kako bi se, uz verificiranje mandata novim izaslanicima u Domu naroda, mogli verificirati mandati i novim zastupnicima u Zastupničkom domu. Došlo je i do određenih izmjena zbog provedbe izbornih rezultata kada su neki od izaslanika i zastupnika postali dio izvršne vlasti u FBiH i županija te će ih zamijeniti novi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?