zakon

FBiH će dobiti novi zakon o MIO 12. siječnja?

asda
10.01.2017.
u 15:13

 Federacija Bosne i Hercegovine dobit će 12. siječnja novi zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju ako Dom naroda Federalnog parlamenta, u čijem je predloženom dnevnom redu, odobri tog dana isti tekst koji je već prihvatio Zastupnički dom 13. prosinca prošle godine.

U dosadašnjoj odmakloj parlamentarnoj proceduri ovog akta, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača najavio je kao jednu od njegovih bitnih karakteristika novi, bodovni sistem za određivanje visine mirovine.

- Bodovna formula je pravedniji sistem. To znači da će osoba koja svake godine prima platu u visini prosječne, dobiti za svaku takvu godinu po jedan bod. Ti, osobni bodovi, množe se s općim bodom 13,6. Na taj način, osoba s prosječnom plaćom od 830 KM, koju je ostvarila tijekom 40 godina, imat će mirovinu oko 526 KM - primjer je koji je "izračunao“ Drljača.

U predloženom zakonu se obračun starosne mirovine bodovnom formulom bazira, dakle, na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima. Za svaku godinu staža s plaćenim doprinosom osiguranik stiče bodove proporcionalno uplaćenom doprinosu: 1 bod ako je plaća bila ista kao i prosječna u Federaciji (2 boda ako je bila dvostruko veća od prosječne, 0.5 boda ako je bila pola prosječne, itd.).

Radi se o zakonu od ključne važnosti za Federaciju BiH za osiguranje financijske stabilnosti umirovljenika, poboljšavanje sistema mirovinskog i invalidskog osiguranja i osiguranje njegove dugoročne financijske stabilnosti, navela je između ostalog Federalna vlada kao predlagač zakona.

Zakon je utemeljen na Strategiji reforme penzijskog sistema u Federaciji BiH, koju je usvojio Parlament Federacije BiH, navedeno je također.

Da bi stupio na snagu, potrebno je da ga, kao i svaki drugi zakon, prihvate oba doma u istovjetnom tekstu.

U slučaju razlika, koje se u parlamentarnoj praksi događaju zbog podnošenja amandmana, obavezno je usuglašavanje tekstova između dva doma, a to je proces koji odlaže operativnost akta za neko vrijeme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?