RATNI ZLOČINI

FBI uhitio pripadnicu postrojbe Zulfikar, optužena kako je tijekom rata u BiH mučila Srbe

02.12.2023.
u 17:02

Državljanka SAD-a iz Bosne i Hercegovine uhićena je jučer u Morgantownu u Zapadnoj Virginiji pod optužbom za laganje kako bi dobila američko državljanstvo.

Prema optužnici, Nada Radovan Tomanić (51) iz Zapadne Virginije navodno je služila u Specijalnoj jedinici Armije BiH "Zulfikar" tijekom rata u BiH.

Zajedno sa drugim pripadnicima specijalne jedinice "Zulfikar", Tomanić je navodno sudjelovala u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zarobljenika Srba koje je ciljano na osnovu njihove etničke pripadnosti, vjere i pripadnosti određenoj društvenoj skupini, piše u obavještenju Ministrarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država.

U optužnici se navodi kako je Tomanić prilikom podnošenja zahtjeva za državljanstvo lažno predstavljala kako nikoga nije progonila zbog vjere, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja i da nikada nije počinila kazneno djelo zbog kojeg nije uhićena.

"Nada Tomanić uživa privilegije državljanstva SAD-a više od 10 godina, privilegije koje je navodno stekla laganjem da prikrije kršenja ljudskih prava koje je počinila u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo pravde će provoditi zakone o imigraciji naše zemlje kako bi osiguralo da Sjedinjene Američke Države ne služe kao sigurno utočište za progonitelje", rekla je v.d. pomoćnika državnog tužitelja Nicole M. Argentieri iz Kriminalističkog odjela Ministarstva pravde.

Američka tužiteljica Vanessa Roberts Avery za Distrikt Connecticut je poručila kako je optužena navodno štitila svoju prethodnu zlouporabu ljudskih prava i više puta je lagala tijekom procesa imigracije i stjecanja državljanstva kako bi ušla u ovu zemlju i postala državljanin SAD-a

"Zahvaljujem našim istražnim partnerima i ovdje i u Bosni i Hercegovini što su ignorirali protok vremena kako bi osigurali da pravda bude zadovoljena", rekla je.

Pomoćnik ravnatelja Luis Quesada iz FBI-jevog odjeljenja za kriminalističke istrage je kazao kako je Nada Tomanić navodno sudjelovala u zlostavljanju zarobljenika bosanskih Srba i lagala o tome američku vladu desetljećima poslije.

"FBI, naši međunarodni partneri i Centar za prekršitelje ljudskih prava i ratne zločine posvećeni su istraživanju kršenja ljudskih prava bez obzira gdje i prije koliko vremena se zločin dogodio", rekao je.

Ukoliko Tomanić bude osuđena, prijeti joj maksimalna kazna od 10 godina zatvora po svakoj točki. Osuda bi također rezultirala automatskim oduzimanjem američkog državljanstva.

Iz američkog Ministrarstva pravde su naglasili kako se svi optuženi smatraju nevinim sve dok se njihova krivica ne dokaže van razumne sumnje na sudu.

Inače, zapovjednik specijalnog odreda "Zulfikar", Zulfikar Ališpago je optužen kako je propustio preduzeti mjere na kažnjavanju potčinjenih vojnika koji su ubili 18 civila i četiri pripadnika HVO-a u selu Trusina.

O krivnji se izjasnio davne 2010. i od tada je održano nekoliko ročišta, sa pauzom od po nekoliko godina. I pored nalaza vještaka da je sposoban pratiti suđenja, obrana Ališpage uporno je tražila nova vještačenja. I dok je zbog "lošeg zdravstvenog stanja" izbjegavao dolaziti na suđenja, Ališpago je 2019. uhićen zbog napada na policajce što je tada naljutilo i sud. Međutim, i pored toga suđenje nikada nije nastavljeno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije