čuvajte zdravlje

Fantastičan začin zahvaljujući kojem ubijate želju za slatkim

Dreamstime
14.03.2018.
u 07:59

Cimet ima protuupalna svojstva pa pomaže u borbi protiv infekcija, smiruje kašalj i osjećaj mučnine te loš zadah. Ali treba pripaziti - postoji više vrsta ovog začina, a najbolji je cejlonski

Iako njegov miris i okus neodoljivo podsjeća na božićne blagdane, slasne kolače ili kuhano vino, cimet u sebi krije mnoge blagodati za zdravlje. 

Osim što se koristi u liječenju problema s probavom, infekcije bubrega, prehlade, gripe, hipertenzije i dijabetesa, pokazao je i pozitivan učinak kod liječenja raka. Bogat je vitaminom B koji poboljšava rad moždanih vijuga. Studije su pokazale da su ljudi koji su mirisali cimet pokazali bolje rezultate na testovima koncentracije, pamćenja i brzine mentalnih reakcija, piše 24sata.hr. 

Uz to, miris cimeta stimulira rad mozga pa nije loše držati ga na radnom stolu. Povećava i dotok kisika u mozak. Dobiva se od unutarnje kore grmolikog drveta iz porodice lovora, a čudotvornim prirodnim lijekom naziva ga se još od doba starih Egipćana. 

Pun antioksidansa

Postoji nekoliko vrsti cimeta, no najljekovitiji je onaj cejlonski (Cinnamomum verum). U trgovinama najčešće nalazimo kineski cimet (Cinnamomum cassia), koji nije toliko ljekovit. Cimet je pun antioksidansa nužnih našem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji ga oštećuju, pa tako usporava starenje i štiti od mnogih bolesti.

Ima protuupalna svojstva i pomaže u borbi protiv raznih infekcija te smanjuje rizik od srčanih bolesti jer smanjuje razinu lošeg kolesterola i triglicerida koji mogu oštetiti krvne žile. U tom slučaju preporučuje se pojesti žličicu cimeta svaki dan natašte. Može ga se pomiješati s medom ili popiti s toplom vodom.

Regulira metabolizam tako da poboljšava osjetljivost na hormon inzulin koji je odgovoran za transport šećera iz krvi u stanice. Snižava i razinu šećera u krvi jer djeluje na stanice tako da oponaša inzulin. To značajno poboljšava apsorpciju glukoze u stanice, ali djeluje sporije nego inzulin. Cimet tako pomaže i u prevenciji dijabetesa tipa 2. Čaj od cimeta je jedan od najučinkovitijih načina da regulirate razinu šećera u krvi. Pustite vodu da proključa i dodajte žličicu cimeta. Pustite da odstoji 15 minuta. Voda će postati smeđa. Ocijedite je i popijte.

Kao pomoć kod probave možete umutiti pola žličice cimeta u vodi, čaju ili ga čak uzeti u kapsulama nakon težih obroka. Cimet podiže razinu energije. Dodajte prstohvat u jutarnju kavu, pahuljice, smoothie, čaj, juhu ili ga pospite po tostu namazanom s medom. Isto tako, istraživanjima je dokazano da štiti od raka, smanjujući bujanje tumorskih stanica tako da ometa rast krvnih žila u tumorima koji se bez njih ne mogu širiti normalnom brzinom. Pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, za što je zaslužna njegova glavna sastavnica, cinamaldehid. Ublažava i kašalj. 

Nema više zadaha

Pomiješajte 1/4 žličice cimeta i žličicu meda. Uzmite tri puta dnevno. Kašalj bi se trebao ublažiti u razdoblju od dva dana. Cimet štiti i od karijesa te smanjuje loš zadah upravo zahvaljujući antimikrobnom učinku. Iscijedite dva limuna, dodajte 1 žlicu cimeta, 1 prašak za pecivo i dvije žlice meda.

Dodajte 2,5 dl prokuhane vode. Promiješajte, pustite da se hladi i koristite kao vodicu za usta. Iako pomaže u rješavanju mučnine kod trudnica, one bi trebale, kažu fitoterapeuti, paziti na unos cimeta jer bi mogao izazvati trudove.

Kineski i cejlonski cimet - razlika

Okus cejlonskog cimeta je blaži od kasija cimeta, zbog manje količine cinamaldehida u sastavu, što ga čini sigurnijim za korištenje. Kasija cimet se većinom pronalazi na policama trgovina i jeftiniji je od pravog cimeta, ali 90 posto njegovih ulja dolazi od cinamaldehida, što ga čini korisnim u pripravi kolača, no ne i u pripremi prirodnih lijekova.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije