Iz Zavoda za MIO FBiH objasnili

Evo zašto pojedinima nisu uplaćene zaostale mirovine

umirovljenici
08.11.2022.
u 15:50

Direktor Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Federacije Bosne i Hercegovine Zijad Krnjić je obrazložio zašto pojedinim umirovljenicima još nisu uplaćene zaostale mirovine te je istaknuo kada će one biti uplaćene.

Kako piše Klix.ba, pojedine osobe su, u srpnju i kolovozu, podnijeli zahtjev za umirovljenje, a u rujnu su dobili rješenje za umirovljenje. Tvrde da su u listopadu dobili mirovinu za rujan, ali im još nisu uplaćene mirovine za srpanj i kolovoz. Strahuju da im te mirovine uopće neće biti uplaćene.

Međutim, Krnjić je rekao da se to neće dogoditi, odnosno da će mirovine biti uplaćene. Objasnio je zašto nisu uplaćene zaostale mirovine. 

"Zbog porasta broja zaostalih mirovina, i potrebe da se vrši nadzor nad vrijednosti potrošnje mirovine, tj. odgovornosti prema javnom novcu, povremeno radimo reviziju kako bismo utvrdili jesu li ispravni iznosi zaostalih mirovina. Predmeti su ovaj mjesec preuzeti i internom revizijom bit će utvrđeno jesu li iznosi ispravni. Ne znači da zaostala mirovina neće biti isplaćena ili da se nešto osporava. Svima će biti isplaćeno nakon kontrole ispravnosti", naglasio je.

Na pitanje kada će biti završena kontrola i kada će početi uplata, odgovorio je da će to vjerojatno biti sljedeći mjesec.

"Isplate se ne mogu vršiti svakih nekoliko dana, nego svakog petog dana u mjesecu. Do tada će se kontrola završiti", dodao je Krnjić.

Napomenuo je kako se kontrola ne vrši samo zbog zaostalih mirovina, nego postoje i drugi razlozi za to, a kako ne bi bilo nenamjenske potrošnje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije