OBJASNILI STRUČNJACI

Evo zašto nije dobro prerano početi slušati božićne pjesme

18.10.2018.
u 15:45

Božićni hitovi podsjećaju na kupovinu darova i stvaraju osjećaj nelagode te povećavaju razinu stresa

Imate li vi osjećaj da izlozi trgovina poprime božićno ruho čim vani počne padati temperatura? Dekoracija se svake godine sve ranije useli u trgovine, a psiholozi iz Velike Britanije smatraju kako to može imati negativne posljedice na zdravlje. 

Konkretno, radi se o božićnim pjesmama za koje mnogi jedva čekaju da se počnu vrtjeti na radijskim postajama. Međutim, znanstvenici kažu da to može uzrokovati anksioznost. 

- Podsjeća nas da moramo kupiti darove, organizirati proslave i biti na raspolaganju drugima više nego inače, kaže psihologinja Linda Blair za Sky News.

To dovodi do impulzivne kupovine, što je za trgovce dobro, no kod kupaca stvara osjećaj obveze, odgovornosti i uzrokuje visoku razinu stresa. 

Osim preranog slušanja božićnih pjesama, znanstvenici su otkrili da i prevelika količina božićnih pjesama može uzrokovati mentalne probleme. Prema pisanju portala Ordinacija.hr, to se posebno događa ako radite u trgovini. 

Objašnjavaju to ovako: kad prvi put u sezoni čujete Mariah Carey i njenu "All I want for Christmas is you" vjerojatno se osjećate dobro i veselo. No ako je na "repeatu" cijeli dan, onda polako ide na živce. 

Problem nastaje kod ljudi koji su stalno izloženi takvoj glazbi, primjerice oni koji rade u dućanima ili na blagdanskim sajmovima. Zašto? Svu energiju troše u to da se "ogluše" na ono što svira. To troši toliko energije da vam onemogućava da se koncentrirate na bilo što drugo. 

No ako mislite da će trgovine/radio ikada prestati puštati ovu glazbu, imamo loše vjesti. Istraživanja su pokazala kako ona uvjetuje ponašanje kupaca. Ukratko, dovoljno božićne glazbe tjera kupce da više troše i ostaju dulje u dućanu.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?