važne promjene

Evo što se sve mijenja od rujna u Njemačkoj

njemačka granica
Spiegel Online
03.09.2023.
u 08:37

Nakon završetka ljetne stanke, Bundestag će se ponovno sastati u prvom tjednu rujna. Planirano donošenje zakona o grijanju trebalo bi posebno oduševiti potrošače

Kontroverzni zakon o grijanju u Njemačkoj bi trebao biti donesen u rujnu. Osim toga, zabranjena je određena vrsta žarulja. U međuvremenu, postoje dobre vijesti za mnoge potrošače energije i kupce automobila.

Fenix-magazin donosi pregled onoga što će se dogoditi u rujnu u Njemačkoj i na što stanovnici Njemačke trebaju obratiti pozornost.

Bundestag će 8. rujna raspravljati o novom zakonu o grijanju

Nakon završetka ljetne stanke, Bundestag će se ponovno sastati u prvom tjednu rujna. Planirano donošenje zakona o grijanju trebalo bi posebno oduševiti potrošače, pišu njemački mediji.

Očekuje se da kako će milijuni vlasnika nekretnina 8. rujna dobiti jasnu sliku o tome kako će izgledati nove odredbe zakona o grijanju.

E.on snižava cijene

Najveći njemački opskrbljivač energijom E.on 1. rujna snižava cijene za milijune kupaca električne energije i plina, na koje će prenijeti pad cijena na veleprodajnom tržištu. Niže cijene mogu očekivati korisnici koji imaju osnovne usluge i posebne tarife.

Registracija vozila postaje digitalna

Svi koji žele registrirati svoj automobil ili motocikl ne moraju od 1. rujna odlaziti u nadležni ured.

Uredba njemačke Vlade o digitalizaciji registracije vozila omogućuje vlasnicima vozila obradu registracije putem interneta.

Pečati s registarskim oznakama i papiri trebaju biti poslani poštom u roku od deset dana.

No, vlasnici vozila smiju voziti vozilo i prije toga: digitalni dokaz o registraciji u početku je dovoljan.

Zabrana prodaje mnogih halogenih žarulja

Kako pišu njemački mediji, 1. rujan označava početak kraja određenih halogenih žarulja. Riječ je o žaruljama u veličinama G4, GY6.35 i G9.

Prema EU propisima, one se više ne mogu prodavati. Radi uštede električne energije umjesto njih treba koristiti odgovarajuće LED žarulje, koje često uštede 90 posto energije.

Kraj roka za povrat poreza za 2022. godinu

Svi koji su obveznici podnošenja porezne prijave, a nemaju poreznog savjetnika, moraju to učiniti do 30. rujna.

Elster više ne čuva sve poruke

Državni online porezni portal Elster od 18. rujna će trajno pohranjivati samo važnije poruke. Ostale poruke – kao što su promijenjeni detalji certifikata ili promjene statusa – automatski se brišu nakon godinu dana.

Ističe rok za prijavu zahtjeva za potporu

Osobe u potrebi s otvorenim pravima na mirovinu iz vremena DDR-a imaju rok do 30. rujna za podnošenje zahtjeva za potporu iz fonda za potrebite. Ako je prijava uspješna, čeka vas jednokratna pomoć od najmanje 2.500 eura.

Početak nastave u svim saveznim zemljama

Školska nastava počet će u svim saveznim zemljama u rujnu. U Baden-Württembergu nastava će početi 11. rujna, a u Bavarskoj 12. rujna.

U ostalim saveznim državama učenici se već raduju jesenskom raspustu. On počinje u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Saskoj i Tiringiji sa završetkom škole 29. rujna.

Snižena cijena Deutschlandticketa u Bavarskoj

Ubuduće će za vježbenike, studente i volontere u Bavarskoj biti dostupna karta Deutschlandticket s popustom. Karta će umjesto 49 eura koštati 29 eura mjesečno.

“Karta trenutno vrijedi za mlade ljude koji još ne zarađuju puno novca, ali ovise o javnom prijevozu,” rekao je ministar prometa Christian Bernreiter. Karta s popustom vrijedi i u slobodno vrijeme.

Povratak popularnih TV emisija

TV gledatelji mogu s nestrpljenjem očekivati kraj sezone kiselih krastavaca. Mnogi aktualni TV formati ponovno se kreću prikazivati u rujnu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije