kome što pripada

Evo koje su sporne točke na granici između BiH i Srbije

03.11.2017.
u 20:21

Hidroelektrane Bajina Bašta i Zvornik. Dvije su od četiri sporne točke. I nadležnima su najzanimljivije. Vlasništvo su Elektroprivrede Srbije. Granica vodi sredinom rijeke Drine. Stoga se dijelovi objekata nalaze i na teritoriju BiH. Evo kako dio građana Zvornika gleda na pripajanje bh. teritorije Srbiji, donosi N1. 

Preostale sporne točke su pruga Beograd - Bar. Prolazi kroz Općinu Rudo. Te područje Međurječja. Prijedlog Srbije je bio - razmjena teritorija. Međutim, Bosna i Hercegovina ga je još ranije - odbila. Nema razgovora dok se ne verificira već poznata granica i to potpisivanjem međunarodnog ugovora. A iz nadležnog Povjerenstva za granice kažu - za takvo nešto ne postoji ni pravna osnova.

"Mi imamo parafiran sporazum između BiH i tadašnje Srbije i Crne Gore, međutim daljnje aktivnosti se nisu nastavile zbog tih zahtjeva o procesu razmjene teritorija. Mi smo zadnje aktivnosti sa Srbijom imali 2010. i od tada nismo u razgovorima sa Srbijom vezano za državnu granicu BiH - Republika Srbija", kazao je Edin Kučuković, Povjerenstvo za granice BiH.

No, priča o razmjeni teritorija - ponovo je pokrenuta. Ponovo sa srbijanske strane. Tako je nedavno ambasador Srbije u BiH, Stanimir Vukićević kao rješnjenje iznio sljedeće:

Na pruzi Beograd - Bar, trebala bi biti kontrola putovnica. No, nje nema. Ipak otežan je prelazak s jednog teritorija na drugi. Vukićević kaže - zamijenit ćemo taj teritorij. Slično ćemo uraditi s područjem Međurječja - gdje su kuće stanovnika BiH s jedne, a njive s druge strane.

"Kada su u pitanju dvije hidrocentrale, njih je izgradila Elektroprivreda Srbije. Treba servisirati turbine i opremu i sa strane BiH. To se bez slobode ne može uraditi. I u tom smislu mi smo tražili i jedno parče zemlje oko svake od tih hidrocentrala. Za protuuslugu bismo dali dio teritorija koji bi odgovarao BiH", izjavio je Stanimir Vukićević, veleposlanik Srbije u BiH (05.09.2017. za BNTV).

"Tu je sporno svega 17 hektara zemlje u HE Zvornik i 105 hektara oko HE Bajina Bašta dakle nije riječ o velikim problemima, ali da ja ne bih iznosio stavove Srbije iznijet će ih naš tim", rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (16.10.2017.)

Ali, problem i nije tako jednostavan. Naime, mnogi su stava da se teritorij Bosne i Hercegovine na kojem se nalaze dijelovi hidroelektrana - ne može nadomjestiti bilo kojom drugom teritorijom. Godinama se koristi resurs BiH, a država od toga nema koristi. Proizvedena električna energija, shodno situaciji na terenu - trebala bi se dijeliti barem u omjeru 50 posto jednoj, 50 drugoj državi. Ali koristi od hidroleketrana ima isključivo Srbija. Procjene su da je dug po ovoj osnovi - te po osnovu zemljišta koje je nastajanjem hidroelektrana potopljen u brojnim općinama u ovom dijelu BiH - dostigao i više milijardi.

"Drina je granica. Ne može Ivica Dačić reći pa zar može proći granica posred brane - pa može - i dio energije pripada Srbiji dio BiH ovdje se ne želi ući u to jer se godinama energija zlouporabljava, uzima", kazao je Amer Jerlagić, bivši direktor EP BiH.

"Isto tako je i HE Pruće na Cetini, čitavo jezero Buško blato nalazi se na teritoriju BiH, Hrvatska nijedne marke ne daje za proizvodnju električne energije na tom području znači jedna apsolutna nebriga u prvom redu Vijeća ministara", mišljenja je Zdravko Krsmanović, zastupnik u NSRS.

Slijedi zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije. Jedno od pitanja na stolu - opet bi trebalo biti i ovo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije