Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Evo kako da smanjite mogućnost zaraze gripom na radnome mjestu

Puno je razloga zbog kojih postoji veća vjerojatnost da se zarazimo baš na našem radnom mjestu, ali srećom postoje brza rješenja koja će vam pomoći da smanjite izloženost bakterijama
02. ožujka 2020. u 14:45 0 komentara 82 prikaza

Puno je razloga zbog kojih postoji veća vjerojatnost da se zarazimo baš na našem radnom mjestu, ali srećom postoje brza rješenja koja će vam pomoći smanjiti izloženost bakterijama.

Ako radite u nekom zatvorenom prostoru s još nekoliko ljudi oko sebe, velika je vjerojatnost da ćete se prije zaraziti prehladom ili gripom koje haraju u ovom zimskom razdoblju. Uredi su “uzgajališta bakterija”, a naše loše navike apsolutno ne pomažu popraviti stvari. 

Ne peremo često ruke, zatim jedemo, na primjer, čips iz iste vrećice kao i naš kolega, a velik problem je i uopće dolazak u ured ako smo već zaraženi… Puno je razloga zbog kojih postoji veća vjerojatnost da se zarazimo baš na našem radnom mjestu, ali srećom postoje brza rješenja koja će vam pomoći da smanjite izloženost bakterijama, kako piše Metro. 

Perite ruke

“Učinkovito pranje ruku jedan je od najboljih načina da se zaustavi širenje zaraze”, tvrdi Mark Flanagan, stručnjak za zdravlje i sigurnost na radnome mjestu iz tvrtke Shield Safety. On kaže da je nevjerojatno važno redovito čistiti ruke i dezinficirati mobilne telefone i tipkovnicu s kojima smo na poslu ipak najviše u kontaktu.

“Nemojte podcjenjivati važnost higijene ruku kako biste spriječili širenje virusa i drugih bakterija. Također je važno koristiti toplu vodu i dobro nasapunati ruke, a ne ih samo “smočiti” hladnom vodom i obrisati ručnikom, prenosi Novilist.hr.

Imajte maramice i dezinfekcijska sredstva u blizini

Osim pranja ruku toplom vodom i sapunom, probajte što češće koristiti i dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje ruku koje sadrži barem 60 posto alkohola. To neće ukloniti sve bakterije na vašim rukama, ali će ih uvelike smanjiti čime se i smanjuje vjerojatnost da ćete se razboljeti. Također, pokrivanje usta maramicom dok kišete ili kašljete važno je kako se bakterije iz vaših usta ne bi širile po uredu. Naravno, nemojte zaboraviti maramicu odmah baciti u koš za smeće! 

Podijelite teret

Flanagan tvrdi kako se istinski čist ured s manje bakterija može postići samo ako svi “povuku” svoju težinu. Odgovornost ne može pasti samo na jednu osobu.

“Promovirajte brižljivo okruženje na radnom mjestu, profesionalna higijena nešto je što bi trebalo usvojiti kao osnovnu rutinu za sve zaposlenike. Pazite na zdravlje kolega pazeći na čistoću i urednost, na kraju krajeva, puno je ljepše i sigurnije raditi u čistom, urednom okruženju i bez bakterija”, kaže Flanagan.

Dezinficirajte predmete

U uredima trebate što češće dezinficirati one predmete koje najčešće koristite. Tipkovnica, mobilni telefon, stol za kojime sjedite. Obavezno ih dezinficirajte sprejem ili vlažnim maramicama, posebice ako vaše računalo u drugoj smjeni koristi neka druga osoba.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.