"Najluđa noć"

Evo kako će građani Balkana ući u 2016. godinu

nova godina
26.12.2015.
u 15:36

U bh. prijestolnici javni doček, tradicionalno, bit će organiziran na Trgu djece Sarajeva uz izvedbe bh. glazbenika, te velikim vatrometom u ponoć. Ista situacija će biti i u Banja Luci na glavnom gradskom trgu. S druge strane, u Zenici i Mostaru neće biti javnog dočeka zbog financijskih problema

Svi veći gradovi zemalja na Balkanu posljednjih dana tradicionalno su uređeni pred predstojeće novogodišnje praznike.  Ukrašene su ulice, priča se i o javnom dočeku Nove godine. Neki će Novu dočekati i van granica svoje zemlje ali većina se  ipak odlučuje za kućnu varijantu, a nakon toga i za uživanje na gradskim trgovima. Ponuda je raznovrsna. Od Lepe Brene i  Stevena Seagala do Dubioze Kolektiv.

U bh. prijestolnici javni doček, tradicionalno, bit će organiziran na Trgu djece Sarajeva uz izvedbe bh. glazbenika, te  velikim vatrometom u ponoć. Ista situacija će biti i u Banja Luci na glavnom gradskom trgu. S druge strane, u Zenici i  Mostaru neće biti javnog dočeka zbog financijskih problema. U Tuzli još uvijek nije poznato.

Zanimljivo je da će doček Nove godine u Beogradu započeti novogodišnjim koncertima na otvorenom već od 29. prosinca, a  ispred Narodne skupštine Srbije nastavit će se svake večeri u naredna četiri dana, zaključno s 1. siječnjem. U Novu godinu,  na platou ispred Skupštine, okupljeni će ući s Lepom Brenom i bendom Stevena Seagala, a za reprizu, prvog siječnja na istom  mjestu nastupat će Svetlana Ceca Ražnatović.

”Četiri večeri nastupat će sjajne grupe i poznati izvođači, poput Lepe Brene, Cece Ražnjatović, posebnog gosta Stevana  Seagala, grupe Miligram, koji će sa svojim bendom izvoditi određene numere. Znači četiri dana velikih koncerata na platou  ispred Skupštine, sa velikom binom, a za ljubitelje klasične glazbe organizirani su koncerti u Sava Centru, kako za doček,  tako i prvog siječnja”, rekao je zamjenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Novosađani će u "najluđu noć" ući u taktovima rock 'n' rolla. Na Trgu slobode ispred gradske kuće publiku će zabavljati  novosadski Love Huntersi, Partibrejkersi i Van Gogh. Ovi posljednji, ujedno će s publikom odbrojavati posljednje dana stare  2015. godine.

„Za doček Nove godine rock 'n' roll se vraća na Trg slobode. U novogodišnjoj noći, 31. prosinca nastupit će jedan od  najutjecajnijih rock bendova na ovim prostorima, Partibrejkers i vjerojatno najpopularniji rock sastav u Srbiji - Van Gogh  uz koji će Novosađani dočekati ponoć. Pored njih, Novosađani će uživati u nastupu banjalučke Rock Simfonije, sa više od 50  glazbenika na sceni, uklјučujući simfonijski orkestar i zbor, ali i u svirci svojih sugrađana, benda Love Hunters. Uvod u  najuzbudlјiviju noć prepušten je novosadskom bendu u usponu, Štikle i vikleri“, rekla je članica Organizacijskog odbora  dočeka Nove godine Nada Kobac i dodala da će za djecu biti prilagođeni programi u vidu predstava na Trgu republike od 25.  prosinca, gdje će se nalaziti i jelka od deset metara.

U Subotici, najvećem gradu na Sjeveru Vojvodine Novu 2016. godinu na Gradskom trgu građani će dočekati uz poznate DJ-evi  Radia As FM - DJ Conte, DJ Groover i DJ Noyz. Kako je najavljeno, doček će biti prilagođen uglavnom mladima, a ni ove godine  neće izostati vatromet i valcer u ponoć. U večeri uoči dočeka Subotička filharmonija će održati Novogodišnji koncert u  Velikoj vijećnici Gradske kuće.

U hrvatskim većim gradovima Nova 2016. godina dočekivat će se na glavnim trgovima uz bogat glazbeni program i popularne  domaće izvođače. Zagrepčane na Silvestrovo očekuje raznolika glazbena ponuda i tradicionalni ponoćni vatromet, a Nova 2016. moći će se dočekati na širem području centra grada, na Zrinjevcu, Gornjem Gradu i u Tomićevoj ulici gdje traje program  Advent u Zagrebu. Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, gdje se svake godine okupi nekoliko tisuća posjetitelja, što Zagrepčana,  što stranih i domaćih turista, nastupit će pjevačica Nina Badrić i grupa Vatra.

Severina će pjevati u Dubrovniku, u Splitu će kao zvijezde večeri nastupiti Psihomodo pop i TBF. U Rijeci ove će godine na  Korzu nastupiti poznati riječki izvođači te Neno Belan i Hladno pivo. Za veliku novogodišnju proslavu na otvorenom u  Osijeku, koja će biti organizirana u ugođaju "Božićnog sela" na Tvrđi, predviđen je glazbeni program u sklopu kojega će  zasvirati grupe Pavel i Red Roosters. Na osječkom Trgu Ante Starčevića za odličan doček pobrinut će se Crvena Jabuka.

Doček Nove godine građani Skoplja će moći dočekati na gradskom trgu gdje će, u organizaciji skopske općine Centar, nastupiti  bh. bend Dubioza Kolektiv i Kiril Džajkovski. Građani Prištine, koja je već okićena za božićne i novogodišnje praznike,  također, imati će javni doček Nove 2016., međutim, još uvijek nije poznato tko će nastupati.

“Kao i prošle godine imati ćemo koncert na kome će nastupati različiti umjetnici. Trenutno ih biramo i zaključujemo konačne  sporazume sa izvođačima. Bit će i tijekom dana aktivnosti za djecu i za građane koji su u Prištini za ovaj kraj godine”,  kazala je glasnogovornica općine Priština, Miranada Mullafazliu.

Praksa svih velikih gradova je da se Nova godina tradicionalno proslavlja na gradskim trgovima, a Podgorica kao glavni grad  Crne Gore odlučila se pratiti suvremene trendove koji su dio kulture velikih ezropskih i svjetskih centara. Nakon  višegodišnje pauze, Podgorica će ove godine organizirati doček Nove godine na Trgu Republike. Uprava glavnog grada  pripremila je bogat glazbeni program, a građane Podgorice u novogodišnjoj noći zabavljati će glazbene zvijezde, Željko  Joksimović i Hari Mata Hari.

Osim u Podgorici, veselo će biti i na platou ispred Starog grada u Budvi. Crnogorska prijestolnica turizma tradicionalno  organizira doček Nove godine, dovodeći najveće glazbene zvijezde Balkana. Tako će biti i ovog 31. prosinca. Program će  početi koncertom crnogorske grupe Perper, nakon čega slijedi koncert Zdravka Čolića. Najavljen je i nastup Gibonnija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?