HKDU BiH i HDS

Europsku budućnost ostvariti na načelima jednakosti triju naroda

23.12.2017.
u 10:36

U predbožićnom ozračju predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije (HKDU BiH) Ivan Musa i potpredsjednik Hrvatske demokršćanske stranke (HDS) Jozo Rogošić sastali su se u hotelu Mostar, gdje su u okviru Sporazuma o strateškom partnerstvu, potpisanog još 2015. godine, nastavili razgovore o zajedničkoj suradnji i partnerstvu. Tijekom razgovora istaknute su temeljne vrijednosti i načela kršćanske demokracije koja je duboko ukorijenjena u hrvatskom narodu. Imajući u vidu da obje stranke imaju istovjetne programske odrednice, to je zaključeno da će one poticati promjene zakonskih i Ustavnih rješenja, poglavito što se tiče aktualnog Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, ali je isto tako istaknuto da će obje stranke usuglašavati svoje stavove po svim pitanjima važnim za opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Nadalje, dogovoren je zajednički sastanak vodstva stranaka HKDU-a BiH i HDS-a u hrvatskom Saboru tijekom siječnja sljedeće godine o temi položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

- Politička suradnja obiju stranaka zasnovana je na partnerstvu i suradnji težit će zajedničkom cilju jačanja kršćanske demokracije u hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Produbljivanje zajedničke suradnje posebno je važno zbog predstojećih parlamentarnih izbora u Bosni i Hercegovini, kao i zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Obje stranke podupiru proces približavanja Bosne i Hercegovine europskim integracijama gdje bi ova zemlja ostvarila svoju europsku budućnost i bila uređena na pravilima i načelima jednakosti svih triju naroda temeljenim na europskim standardima o ljudskim pravima, što je praksa u višenacionalnim zemljama s federalnim uređenjima u Europi. Sve je to ujedno potvrdio Europski parlament u svoje dvije protekle rezolucije o Bosni i Hercegovini - stoji u priopćenju dvojice istaknutih dužnosnika. Također, istaknuto je i da će Hrvatska demokršćanska stranka, kao parlamentarna stranka u hrvatskom Saboru i dio Koalicijske vlasti u Republici Hrvatskoj, s te pozicije politički djelovati kako bi hrvatski narod u Bosni i Hercegovini doista bio ravnopravan s druga dva naroda i kako bi Hrvatska demokršćanska stranka dala svoj doprinos stabilnosti, prosperitetu i europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?