2. radiološki simpozij "Vrijeme štedi mozak" Kliničkog zavoda za radiologiju SKB-a Mostar

Europski stručnjaci u Mostaru o najnovijoj dijagnostici i liječenju akutnoga moždanog udara

17.11.2023.
u 20:20

Klinički zavod za radiologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar organizira 2. radiološki simpozij u Mostaru pod nazivom "Vrijeme štedi mozak" u suradnji sa SKB-om Mostar, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Udrugom "Sanus Motus" iz Mostara. Simpozij će biti održan sutra (subota, 18. studenoga) s početkom u 17 sati u dvorani Queen Mepas Malla u Mostaru, piše Večernji list BiH.

Rehabilitacija pacijenata

Predsjednik Organizacijskog odbora simpozija i predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju SKB-a Mostar doc. dr. sc. Vedran Markotić, inače i potpredsjednik Udruge radiologa u Federaciji BiH, za Večernji list je istaknuo kako će fokus simpozija biti edukacija svih sudionika o najnovijim dostignućima u dijagnostici i liječenju akutnog ishemijskog moždanog udara, uz primjenu umjetne inteligencije u ovom području.

- Poseban naglasak stavljamo na specijaliste radiologije, intervencijske radiologije, neurologije, fizikalne medicine, magistre medicinske radiologije i sve zainteresirane zdravstvene djelatnike koji su uključeni u lanac zbrinjavanja, liječenja i rehabilitacije pacijenata koji su preživjeli akutni ishemijski moždani udar - objašnjava dr. Markotić.

Podsjeća i kako je uopće došlo do organizacije jednog ovakvog događaja, osvrćući se na prošlogodišnji, prvi simpozij.

- Ideja je bila tu već nekoliko godina, vrtjela se u mojoj glavi, ali čekala je plodno tlo i prave sugovornike i suorganizatore. U proljeće 2022. godine napokon se stvorila kritična masa pozitivno nastrojene male skupine ljudi, koja je i meni dala dodatni vjetar u leđa. Stavio sam sve na papir i krenuli smo. Imao sam jako pozitivne reakcije partnera i sponzora, a što je najbitnije, potporu kolega u svom zavodu, kao i kolega koji su bili predavači na prvom simpoziju. Moram priznati kako je cijeli događaj protekao iznad svih mojih očekivanja - kaže dr. Markotić, ističući pritom kako je posebno ponosan na činjenicu da su u organizaciji sudjelovali svi liječnici Kliničkog zavoda za radiologiju SKB-a Mostar, kao i nekolicina kolega iz Udruge radiologa u Federaciji BiH.

- Posebnu motivaciju i doprinos dali su nam prošlogodišnji sponzori, koji su nam dali povjerenje i ove godine, na čemu im uime Organizacijskog odbora i ovim putem zahvaljujem - kazao je.

Nakon jako uspješne i kvalitetne organizacije prošlogodišnjeg, 1. radiološkog simpozija u Mostaru, jako dobrog odziva i izrazito pozitivnih povratnih informacija javnosti i svih sudionika, Zavod je krenuo u organizaciju drugog izdanja s tematikom dijagnostike i intervencijskih postupaka kod moždanog udara te primjeni umjetne inteligencije u ovom području.

- Kao i prethodne godine, za sve sudionike osigurali smo eminentne predavače, a to su: prof. dr. sc. Stefan Markus Niehaus iz Berlina, vodeći stručnjak za razvoj umjetne inteligencije u radiološkoj dijagnostici iz područja neuroradiologije, prof. dr. sc. Marko Radoš, vodeći stručnjak iz područja intervencijske radiologije, a koji je obučio tim za intervencijsku radiologiju u SKB-u Mostar, dr. sc. Marija Bender i mr. sc. Sandra Lakičević iz SKB-a Mostar, članice tima za akutno zbrinjavanje moždanog udara educirane u najrazvijenijim centrima u Europi te, na koncu, dr. Gojko Bogdan, nositelj razvoja intervencijske radiologije u SKB-u Mostar posljednjih desetak godina. Simpozij će bodovati nadležna liječnička komora, za sve sudionike - kazao nam je dr. Markotić dodajući i kako za 2024. godinu već imaju isplaniran program koji će biti fokusiran na dijagnostiku bolesti dojke.

Cijeli događaj postat će višednevni i obuhvaćat će stručna predavanja, prijavu i prezentaciju stručnih radova, školu radiologije, koja će dogodine biti fokusirana na ultrazvučnu dijagnostiku dojke, punkcije i biopsije te publikaciju sa sažetkom svih predavanja i svih prijavljenih stručnih radova.

- Svake sljedeće godine i dalje ćemo mijenjati tematiku i oblast na kojoj je fokus te tako nastaviti razvijati sami simpozij, projekt škole radiologije, popularizirati našu specijalizaciju i prezentirati rad naše ustanove u državi, ali i široj regiji s obzirom na goste predavače i sudionike koje očekujemo sljedećih godina.

Iz BiH i Hrvatske

- Ove godine, primjerice, imamo najavljene goste iz Sarajeva, Zenice, Travnika, Nove Bile, Tuzle, Banje Luke, Zagreba, Splita, Dubrovnika, Berlina i mnogo manjih centara u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj - dodao je dr. Markotić te još jednom pozvao sve zainteresirane da dođu u Mostar, poslušaju predavanja i dobiju bitne informacije i najnovije smjernice iz dijagnostike i liječenja akutnog moždanog udara, stvore nova stručna, ali i osobna poznanstva. • 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije