Barunica Ashton danas realizira svoj posjet BiH

Europski put BiH nije prioritet dok ne završe opći izbori

catherine ashton
Foto: Reuters/PIXSELL
12.03.2014.
u 09:30

EU će pomoći naporima koji će donijeti korist građanima

Visoka povjerenica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Catherine Ashton razgovarat će danas u Sarajevu s predstavnicima institucija Bosne i Hercegovine i civilnog društva. Kako je službeno najavljeno, Ashton želi s domaćinima razgovarati o trenutnoj situaciji u zemlji, “u svjetlu razgovora država članica u sljedećim tjednima”. - Vraćam se u Sarajevo kako bih se susrela s liderima institucija i civilnog društva i čula njihova mišljenja o situaciji u zemlji i načinima pronalaženja rješenja zahtjeva građana, osobito kada je riječ o ekonomskim i socijalnim pitanjima. Važno je da vodstvo BiH odgovori na njihove zahtjeve, a Europska unija će pomoći naporima koji će istinski donijeti korist građanima BiH - izjavila je barunica Ashton uoči posjeta. Visoka povjerenica će se u Sarajevu susresti s članovima Predsjedništva BiH, predsjedateljem Vijeća ministara i entitetskim premijerima, ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predstavnicima civilnog društva. Na kraju posjeta obratit će se novinarima.

No, nikakvi epohalni rezultati se ne očekuju ni od ovog posjeta, koji je zapravo planiran u vrijeme nasilnih prosvjeda u nekoliko bh. gradova prošlog mjeseca. Tada je taj posjet planiran u svrhu smirivanja stanja, ali je zbog događanja u Ukrajini Ashton odgodila dolazak u Sarajevo. Danas ona samo realizira ranije najavljeni posjet bez konkretnih poruka za bh. lidere. Sve što su trebali znati o novom pristupu EU BiH ovdašnjim dužnosnicima su proteklih tjedana prenijeli drugi emisari iz Bruxellesa.

Ashton će te poruke samo podcrtati. Činjenica je da idući mjeseci nisu vrijeme za velika očekivanja od bh. lidera, ali ni od europske administracije. I jedni i drugi iščekuju izbore i htjeli to priznati ili ne – europski put BiH nije im prioritet. Barem ne dok se ne završe opći izbori i formira nova vlast na svim razinama u Bosni i Hercegovini, odnosno dok se sukladno izborima za Europski parlament ne uspostavi nova Europska komisija. Tek onda su mogući neki konkretni koraci kada je u pitanju nastavak integracije Bosne i Hercegovine u Uniju. Ono što se od BiH očekuje u predstojećim mjesecima je da izvršava barem tehničke obveze prema procesu pridruživanja. Određeni reformski koraci u svezi toga također se moraju poduzeti. No, ništa posebno značajno neće se dogoditi na europskom putu BiH do jeseni. Teško je očekivati da barunica Ashton i njeni bh. domaćini to otvoreno priznaju, ali nema nikakvih naznaka da bi moglo biti drukčije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije