PREDSTAVLJEN PRIJEDLOG REZOLUCIJE

Europski parlament: Uspostaviti vlast po presudi Bože Ljubića

30.08.2018.
u 10:00

Pred Vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta jučer je predstavljen prijedlog rezolucije Europskog parlamenta na izvješće Europske komisije o BiH za 2018. godinu u kojoj se inzistira na provedbi presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić i uspostavi vlasti nakon sljedećih izbora, dok je hrvatska zastupnica Željana Zovko istaknula kako Europska unija mora aktivnije pomoći BiH napraviti iskorak i razriješiti probleme zaostale iz rata koji zaustavljaju njezino stabiliziranje i napredak prema EU, piše Večernji list BiH. 

U prijedlogu rezolucije o kojoj će zastupnici EP glasovati nakon održanih izbora u Bosni i Hercegovini u listopadu ove godine žali se što nije postignut kompromis u pogledu promjena izbornog zakonodavstva potrebnih za provedbu odluke Ustavnog suda u predmetu “Ljubić” o izboru članova Doma naroda FBiH.

Sustavna rješenja

“Europski parlament potiče sve političke vođe da pokažu odgovornost i brzo izmijene izborni okvir kako bi se zajamčila jednostavna provedba rezultata izbora i ističe kako su održavanje vjerodostojnih izbora i provedba rezultata ključno obilježje demokracije koja dobro funkcionira, kao i zahtjev za svaku zemlju koja se želi pridružiti EU-u”, navodi se u dokumentu na koji se očekuje veliki broj amandmana i intervencija. Jednako tako, u rezoluciji se izražava žaljenje i zbog činjenice da BiH i dalje krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima jer nije provela presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetima “Sejdić i Finci”, “Zornić”, “Pilav” i “Šlaku”, čime se, kako tvrde, omogućuje otvorena diskriminacija među građanima u BiH, što je u očitoj suprotnosti s vrijednostima EU-a.

Smatra se kako bi Europska komisija prilikom pripreme svojeg mišljenja trebala uzeti u obzir ovo pitanje te se naglašava da se, kao i u slučaju svake zemlje koja se želi pridružiti EU-u, od BiH očekuje uskladiti svoj pravni sustav sa zahtjevima pravne stečevine EU-a u pogledu nediskriminacije te očekuje napredak u tim važnim pitanjima ubrzo nakon izbora. U rezoluciji se izražava žaljenje i što nije bilo napretka u rješavanju pitanja koje se odnosi na sustav “dviju škola pod jednim krovom” te potiče na poduzimanje odlučnih mjera na svim razinama kako bi se pronašla sustavna rješenja kojima će se zajamčiti uključivo i nediskriminirajuće obrazovanje za svu djecu. Eurozastupnica Zovko je u raspravi ocijenila kako se politička logika koja je primjenjivana u BiH u 23 poslijeratne godine pokazala neuspješnom, a što je i bilo prepoznato u četiri prethodne rezolucije Europskog parlamenta.

Brojni su prepoznali

“Tu činjenicu prepoznale su i druge međunarodne institucije, primjerice Međunarodna krizna skupina u svom izvješću o izlaznoj strategiji iz srpnja 2014. te parlamentarna skupština Vijeća Europe u detaljno razrađenom izvješću iz prosinca 2017. i rezolucijama iz siječnja 2018.”, rekla je Zovko i ocijenila kako se rezoluciji mora dati dodatni poticaj. “Nije dobro ni za BiH ni za samu Uniju ako EU prešutno održava neučinkovitu politiku koju su u prošlosti kreirali drugi. Ono što BiH treba je više europskih rješenja za probleme s kojima se zemlja jako dugo bori, kao što su federalizacija, prava zajednice, teritorijalno preuređenje i legitimno zastupanje, a to je i spomenuto u rezoluciji”, naglasila je zastupnica. Ocijenila je pogrešnim što Europska komisija zauzima stranu među trima narodima u BiH te pozvala na izgradnju države s jednakopravnosti sviju, a što je odgovornost domaćih političkih elita. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?