Europski izbori trebaju se održati između 6. i 9. lipnja 2024. godine

10.05.2023.
u 19:41

Rasprava među državama članicama u radnim skupinama Vijeća EU ide u očekivanom smjeru određivanja termina održavanja sljedećih izbora za Europski parlament: između 6. i 9. lipnja 2024. godine.

Odstupanje od tih datuma, i pomicanje na 10-ak dana prije ili kasnije, zagovara jedna ili par država članica, ali zasad izgleda da će se konsenzus postići oko termina 6.-9. lipnja, što bi značilo da u Hrvatskoj i drugim državama u kojima se izbori održavaju nedjeljom (u nekima se održavaju drugim danima, pa je zato ostavljen raspon od četiri dana) birači izlaze na birališta 9. lipnja sljedeće godine.

Europska izborna regulativa, naime, propisuje da se izbori za Europski parlament događaju svakih pet godina u terminu koji manje-više odgovara terminu prvih europskih izbora, održanih 1979. od 7. do 10. lipnja. Od tog pravila se može i odstupiti, pa pomaknuti europske izbore na svibanj ili kasnije na lipanj, ali za to bi trebao opravdan razlog oko kojeg bi se složile sve države članice. Njihovi predstavnici u Vijeću EU ovog i sljedećeg tjedna raspravljaju o tome i odluka ide u smjeru očekivanog termina, što znači 6.-9. lipnja sljedeće godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?