Europska komisija apelira: Ne izvozite dizelske automobile na istok Europe

10.10.2018.
u 21:00

Europska komisija strahuje da će proizvođači automobila u Njemačkoj pokušati izvesti u istočnu Europu stare dizelske automobile koji će biti uklonjeni s njemačkih ulica, izjavila je Elzbieta Bienkowska, povjerenica EU-a za industriju.

Rješavanje problema

Vlada Njemačke i proizvođači postigli su kompromisni dogovor o smanjenju zagađenja iz dizelskih vozila. Vlada je zatražila od proizvođača da vlasnicima takvih automobila ponude naknadu za prepravak motora ili poticaj za kupnju novog automobila u zamjenu za stari. Ideju o naknadnom prepravljanju motora nisu podržale sve kompanije jer bi ih to koštalo milijarde eura. Većina smatra da je bolje ponuditi akciju staro za novo, uz davanje popusta za kupnju. “Izvoz bi značio pomjeranje problema kvalitete zraka sa zapada na istok. Plan Vlade Njemačke da se izbjegne zabrana korištenja takvih vozila može pogoršati problem”, izjavila je Bienkowska listu Tagesspiegel. Ona je dodala da treba jasno odrediti što će biti s dotrajalim i loše podešenim vozilima. Njemačko Ministarstvo za okoliš priopćilo je da će pokušati nadvladati otpor proizvođača prema ugradnji novog, skupog sustav za prečišćavanje ispušnih plinova. Bugarska je prošle godine uvezla više od 100.000 polovnih automobila iz zemalja EU-a, a više od trećine čine veliki dizelski zagađivači, navodi se u podacima grupe “Promet i okolina”. Podsjetimo, Njemački visoki savezni upravni sud u Leipzigu donio je u veljači dugo očekivanu presudu prema kojoj njemački gradovi i općine mogu zabraniti vožnju svojim područjima dizelskim automobilima starijih godišta. Neki gradovi su tu odluku već donijeli. Zabranom bi mogli biti zahvaćeni svi automobili koji ne ispunjavaju najnoviji ekološki standard Euro6, kojih je u Njemačkoj oko 12 milijuna. U presudi je navedeno i prijelazno razdoblje za Euro5 dizelaše, kojima vožnja gradovima ne može biti zabranjena prije 1. rujna 2019. Dizelaši proizvedeni prije 2005. u Njemačkoj su već prije zbog ekologije praktički otpisani, a najviše ih je završilo ispod prese jer su za njih vlasnici dobivali velike poticaje pri kupnji novih auta ako ih predaju na uništenje.

Vozila stara od 3 do 13 godina

Ali isto se ne očekuje za novije dizelaše s ekološkim normama Euro4 i Euro5 (od 2005. do 2015.). Jedno od rješenja su softverske i hardverske preinake, ali one su skupe – oko 1500 eura po automobilu. Izvjesnije je da će ti rabljeni automobili završiti na istočnoeuropskim tržištima. Takvi automobili posebno su primamljivi bh. vozačima. Prošle godine je u BiH uvezeno 60.079 rabljenih automobila, a broj dizelaša u BiH je znatno veći od broja benzinaca, prije četiri godine omjer je bio 75:25

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije