Europom se šire tigrasti komarci koji mogu prenijeti opasne viruse

01.09.2023.
u 15:06

Prvi put u Parizu je izvedena fumigacija - posebna mjera dezinsekcije kojom se suzbijaju insekti plinom ili parom, a koja se primjenjuje u strogo kontroliranim uvjetima. 

Zdravstvene vlasti odlučile su fumigirati područja francuske prijestolnice kako bi ubile tigraste komarce koji prenose zarazne bolesti. Stručnjaci smatraju da su klimatske promjene potakle brzo širenje ovih insekata sjevernom Europom, prenosi Dnevnik.hr.

Ceste su u četvrtak ujutro u jugoistočnom Parizu bile zatvorene, a vlasti su zamolile građane da ostanu u svojim domovima dok su radnici raspršivali insekticid po drveću, zelenim površinama i drugim područjima gdje se razmnožavaju komarci.

Ovakvi prizori su redovita pojava u tropskim gradovima i postaju sve češći u Europi s obzirom na to kako se tigrasti komarac, koji može prenijeti viruse denge, chikungunye i zike, širi iz matične jugoistočne Azije, piše Guardian.

“To se prvi put dogodilo u Parizu, ali ne i u Francuskoj. Jug zemlje se već nekoliko godina bori s tigrastim komarcima “, rekla je zamjenica pariške gradonačelnice Anne Souyris, zadužena za zdravstvenu politiku.

Regionalno zdravstveno tijelo za glavni grad, ARS Ile-de-France, je priopćilo da je ciljano područje fumigacije bilo 150 metara oko kuće osobe u 13. okrugu glavnog grada koja se zarazila denga groznicom tijekom putovanja kako bi se smanjio rizik od daljnjeg prijenosa.

Ako tigrasti komarac ubode osobu koja je unijela virus iz inozemstva, onda i sama postaje prijenosnik bolesti. Tigrasti komarac (Aedes albopictus) stigao je u južnu Europu u prvom desetljeću ovog stoljeća i od tada se ubrzano probija prema sjeveru, s time da se već nastanio u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Zdravstveni stručnjaci smatraju da se komarac uspio tako dobro skrasiti na kontinentu i zbog klimatskih promjena jer toplije vrijeme skraćuje razdoblje inkubacije za jaja, a zime više nisu dovoljno hladne da ubiju štetočine.

“Uvjereni smo da se radi o riziku koji će postati još veći”, rekla je još ranije Marie-Claire Paty, voditeljica odjela za praćenje zaraznih bolesti u javnozdravstvenom tijelu Sante Publique.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije