osiguranje imovine i života

Europljanin za osiguranje godišnje daje 27 puta više novca od bh. građanina

14.03.2019.
u 18:00

Osiguranje imovine i osoba u Bosni i Hercegovini, zbog sve lošijeg životnog standarda građana, ne percipira se kao potreba nego kao “nužno zlo”, o čemu govore i brojke o ukupnoj premiji osiguranja po glavi stanovnika, koja u zemljama EU-a iznosi oko 2030 eura, dok je u BiH svega 75 eura, piše Večernji člist BiH.

Dakle, prosječan Europljanin godišnje za osiguranje izdvoji 27 puta više novca od prosječnog Bosanca ili Hercegovca. U segmentu premije životnog osiguranja situacija je još lošija jer po glavi stanovnika prosjek EU-a iznosi oko 1290 eura, a u BiH svega 15 eura. Tako u tom segmentu jedan građanin iz EU-a godišnje izdvoji koliko 86 bh. građana.

Loša regulativa

Reguliranje tržišta osiguranja u BiH najbolje ilustrira činjenica da čak ni sva državna imovina nije zakonom propisana prema važećim pravilima. Dok je u bivšoj državi bilo strogo propisano da svi moraju imati osiguranje, prvenstveno od rizika od elementarnih i drugih nepogoda, takve klauzule danas nema. Najslikovitiji primjer gdje jedna ustanova nije bila osigurana i pretrpjela je višemilijunsku štetu je Županijska bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, koja je spaljena prije nekoliko godina, a šteta nije mogla biti prikupljena iz osiguranja jer nisu imali policu.

Osiguranje od automobilske odgovornosti obvezno je osiguranje i to je razlog zbog kojeg sudjeluje s gotovo 50% u ukupnom premijskom prihodu. Kod neživotnih osiguranja slijedi kasko osiguranje s oko 10%, osiguranje nesreće s oko 6% te osiguranje imovine od požara i prirodnih sila, kao i osiguranje ostalih šteta na imovini s po 5% ukupne premije. Životna osiguranja u ukupnom prihodu zastupljena su s oko 20% i u stalnom su rastu. Tako se može reći da je za većinu građana BiH plaćanje osnovnog osiguranja stanova, kuća ili druge imovine od potencijalnih rizika i dalje luksuz i dodatni trošak.

Srbija, Crna Gora i Makedonija u nešto su sličnijoj situaciji kao i BiH te ne prepoznaju značaj osiguranja i nema svijesti o potrebi osiguranja vrijedne državne i javne imovine. I prosječan stanovnik RH za osiguranje godišnje izdvaja samo 316 eura, dok je prosjek na razini Europe 2030 eura po stanovniku ili čak šest puta viši. Građani BiH imaju širok izbor osiguravajućih društava u posljednjih nekoliko godina ako žele osigurati svoju imovinu ili uzeti neke od polica životnog osiguranja. Prema podacima Agencije za osiguranje BiH, trenutačno je registrirano 26 osiguravajućih društava i jedno za reosiguranje. Od toga je 11 aktivnih u Federaciji BiH, a 15 u entitetu Republika Srpska. Ostvarena premija osiguranja za prvih šest mjeseci prošle godine iznosila je 358,9 mil. KM, od čega su u FBiH 247,2 milijuna KM, a u RS-u 111,7 mil. KM.

Premije rastu

Iako je na ovom vrlo malom tržištu osnovano pet novih osiguravajućih društava samo u posljednjih pet godina i da premije osiguranja u BiH iz godine u godinu rastu, još uvijek nije došlo do značajnog povećanja broja građana koji uzimaju police osiguranja koje nisu obvezne u našoj zemlji.

Prema analizama osiguravajućih društava, usporedbu s Europom i razvijenim tržištima uvijek je nezahvalno praviti kad je u pitanju bh. industrija osiguranja s obzirom na činjenicu da još uvijek nema u potpunosti uređeno tržište, da se zakonska regulativa nužno mora prilagoditi propisima EU-a i da osiguravajuća društva zapravo djeluju na dvama odvojenim entitetskim tržištima, koja samo u nekim aspektima postaju jedan ekonomski prostor. Također, navode da se BiH ne može uspoređivati ni s regijom ni s tržištem u zemljama EU-a, poput Slovenije i RH, koje su daleko razvijenije, organiziranije i s iznosima premijskog prihoda o kojima BiH može samo sanjati.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije