Rezolucija

Europljani 
traže reforme, Amerikanci predlažu 
Dayton 2

18.12.2015.
u 07:00

Ovo je druga rezolucija 
koja je upućena u 
proceduru u američkom Kongresu u protekla dva mjeseca

Unatoč svakodnevnom povećanju broja kriznih žarišta u svijetu, Bosna i Hercegovina je ponovno izbila u prvi plan međunarodne diplomatske i političke aktivnosti. Povod je nedvojbeno 20. obljetnica Daytonskog sporazuma i analize koje su pokazale da njegova primjena, ali i pojedina rješenja nisu dale željene rezultate u smislu unutarnje stabilizacije i funkcionalnosti države.

Skupina od 16 američkih kongresnika uputila je u proceduru novu rezoluciju o BiH u kojoj se, između ostalog, međunarodna zajednica poziva na organiziranje "popravnog", odnosno Daytona 2. Ovo je druga rezolucija koja je upućena u proceduru u američkom Kongresu u protekla dva mjeseca, piše Dnevni avaz. Prvu je uputila demokratska kongresnica Janice Hahn, a ova nova koju formalno predlaže kongresnik Michael Turner dodatno dobiva na težini ako se zna da iza nje stoje i demokratski i republikanski kongresnici. Usto, nije nevažan podatak da je predlagač Turner i predsjednik Parlamentarne skupštine Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i da je nedavno boravio u službenom posjetu BiH. Kongresnik iz Daytona je i ranije bio vrlo angažiran kada je u pitanju BiH i zahtjevi da se američka administracija aktivnije angažira u ovom dijelu svijeta. Iako se u predloženoj rezoluciji pohvaljuje napredak koji je ostvaren u BiH i pozivaju bh. vlasti na nastavak reformi, od međunarodne zajednice se zahtijeva da svoju predanost trajnom miru na Balkanu pokaže kroz organiziranje Daytona 2.

Još jedna rezoluciju o BiH bila je jučer u središtu pozornosti, ali ovaj put europske diplomacije i politike. Pred Europskim parlamentom glasovalo se o rezoluciji o Daytonskom sporazumu, kao svojevrsnom načinu da ovaj parlament obilježi 20. obljetnicu potpisivanja mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat u BiH i uspostavio nove odnose u zemlji i regiji. Različite političke grupacije u Europskom parlamentu lako su usuglasile konačan tekst rezolucije u kojem je naglasak stavljen na budućnost BiH, izgradnju funkcionalne države i potrebu nastavka reformskog puta na kojem se BiH trenutačno nalazi. U rezoluciji se ohrabruju političke reforme koje će promovirati socioekonomski razvoj i unaprijediti funkcioniranje zajedničke države. Takva reforma bi, uz poboljšanje života građana BiH, trebala i snažno zagovarati suzdržavanje od nacionalističke retorike koja može ugroziti sav dosadašnji napredak. Vrlo aktivni u raspravi o rezoluciji bili su hrvatski europarlamentarci. Andrej Plenković je istaknuo kako je "nužna nadgradnja daytonskog okvira s ciljem da se BiH transformira u modernu i funkcionalnu europsku državu". Podsjetio je na prošlotjednu veliku konferenciju o europskoj budućnosti BiH koju su zajednički organizirali hrvatski zastupnici u EP čime je poslana snažna poruka da BiH mora biti visoko na listi prioriteta EU-a. Zaključio je da je "ključno zaštititi ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i drugih građana BiH, te osigurati povratak prognanika i izbjeglica, a osobito Hrvata i Bošnjaka na područje Republike Srpske. Pritom je osudio naznake podrivanja stabilnosti najavama mogućih referenduma u RS-u". 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije