Grijanje će biti skuplje nego ikada

Europa se ozbiljno sprema za sezonu grijanja, u BiH će mnogi prezimiti u hladnim domovima

grijanje
Dreamstime
04.09.2022.
u 19:05

Očekivati je da će cijene rasti za 30-50 posto, a rastom cijena rastu i brige građana. Kako prezimiti predstojeću zimu, brine i građane BiH, osobito one u Sarajevu koji u velikoj mjeri ovise o plinu

Članice Europske unije užurbano izrađuju planove za smanjenje potrošnje energije zbog straha od nestašica koje prijete nazimu. Rezerve plina u EU trenutačno su popunjene 71 posto, oko 9 posto manje od cilja koji je EU postavio ranije ovog ljeta do 1. studenog, piše Večernji list BiH.

Zemlje članice obvezale su se smanjiti svoju potražnju za plinom za 15 posto do ožujka kao dio mjera. Ulozi nisu svi isti diljem Europske unije. U Njemačkoj bi zatvaranje ruskog plina teško pogodilo industriju i utjecalo na mogućnost ljudi da griju svoje domove.

U Švedskoj i Finskoj, gdje plin čini manji udio u ukupnoj energetskoj shemi, utjecaj bi bio manje drastičan. Brojne rizične zemlje, uključujući Njemačku i Francusku, donijele su planove za smanjenje potrošnje energije.

To će imati “veliki utjecaj” na smanjenje potrošnje u EU, rekao je Antonin Chapelot, politički voditelj nevladine organizacije Koalicija za uštedu energije. Isključite radijatore i štedite plin, Europska unija to traži od vas, poruka je iz Bruxellesa svim zemljama članicama koje se već uvelike pripremaju za još veću krizu izazvanu rekordnim cijenama energenata.

Grijanje će ove zime, ako ga uopće bude, biti nikada skuplje. Očekivati je da će cijene rasti za 30-50 posto, a rastom cijena rastu i brige građana. Kako prezimiti predstojeću zimu, brine i građane BiH, osobito one u Sarajevu koji u velikoj mjeri ovise o plinu čije su cijene otišle u nebo. Posljednjih mjeseci, unatoč ljetu i visokim temperaturama, raste potražnja za električnim grijalicama.

- Mi ni ovo ne možemo izdržati - suglasni su građani Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Mjere štednje energenata u BiH još uvijek nisu na snazi, ali je vrlo izvjesno korigiranje cijena početkom sezone grijanja.

- Tko bude imao, on će preživjeti, tko ne bude, umrijet će - kažu za N1 građani Istočnog Sarajeva. I u Sarajevu su građani ogorčeni. - Užasno, čula sam da je pelet otišao jako visoko, isto se čeka i što se tiče plina - kaže jedna građanka Sarajeva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?