NEBOJŠA RADMANOVIĆ:

Europa se boji prijeći Savu 
i Dunav, boji se Balkana

'Banjaluka 21.06.2013 Nebojsa Radmanovic predsedavajuci predsjednistva BIH. Intervju za VL Foto Dejan Moconja'
Foto: 'Dejan Moconja/VLM'
20.01.2014.
u 09:09

- Mislim da do sada Predsjedništvo nije napravilo nijedan propust u radu i to znaju i oni koji nas kritiziraju i zato im to i smeta - rekao je Radmanović

Pred BiH je vrlo turbulentna godina koja će umnogome biti određena listopadskim izborima, ali, čini se, i nastavkom agonije kada je u pitanju europski put zemlje. Za razliku od nekih drugih bh. političara, član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović smatra kako odgovornost za blokadu europskog puta snosi i sama EU. U razgovoru za „Večernji list“ predsjednik Radmanović govori kako i zašto bi EU trebao promijeniti politiku prema BiH, kako radi Predsjedništvo BiH i možemo li nakon izbora očekivati bilo kakve pozitivne promjene.

Proteklih dana Predsjedništvo BiH našlo se na udaru medijske kritike zbog navodne neaktivnosti, odnosno činjenice da mjesec dana niste održali sjednicu. Je li Predsjedništvo, doista, neaktivno?

O tome pričaju oni koji ne poznaju rad Predsjedništva BiH i nema nikakvog spora da čak i kada je polutočna informacija da se ona tendenciozno plasira. Možda je to prvi put otkako ja znam da Predsjedništvo mjesec dana nije održalo sjednicu. Sjednice se obično održavaju jednom u dva tjedna i to znači da smo praktički propustili jednu sjednicu. Međutim, podsjećam vas da je to bilo vrijeme blagdana i kada nije bilo ni posebne potrebe sastajati se. Nije rad Predsjedništva samo kad se održavaju sjednice. Mi smo kao članovi Predsjedništva i u ovih mjesec dana imali značajnih aktivnosti. Mislim da do sada Predsjedništvo nije napravilo nijedan propust u radu i to znaju i oni koji nas kritiziraju i zato im to i smeta. No, kada bismo dalje tražili zašto se spomenuta informacijama pojavila gdje se pojavila, lako bismo došli do toga zbog koje točke dnevnog reda se nekome žuri. Njima poručujem da se ta točka neće naći ni na idućoj sjednici Predsjedništva.

Na koji način uopće radi ovo Predsjedništvo? Je li praksa da se na dnevni red stavljaju samo pitanja oko kojih unaprijed znate da postoji suglasnost, ili se otvaraju i ona politički osjetljiva pitanja oko kojih se vaše političke opcije ne slažu?

I jedno i drugo. Mi i mimo sjednica razgovaramo o pitanjima oko kojih se slažemo, kao i o onima oko kojih imamo različite stavove. Politički gledano, nas trojica pripadamo različitim političkim opcijama i nisu nam slični pogledi ni na prošlost ni na budućnost BiH. To ne znači da Predsjedništvo bježi od problema o kojima treba raspravljati. Nekada odustanemo od točke dnevnog reda da ne bismo unaprijed pravili problem i riskirali potezanje vitalnog nacionalnog interesa jer možda postoji mogućnost da se dogovorimo. Nekada to nije moguće uraditi i dođe do preglasavanja, kao što je slučaj s proračunom...

OSTATAK INTERVJUA PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA!

Ključne riječi

Komentara 1

SB
sred.bosna
14:07 20.01.2014.

Kolika je jad i bijeda tih tzv hrvatski političara koje dekretima dovode nama za predstavnike tipa jurišića, komšića , zubaka, lijanovića, smrdljivog i njihovi ahdnamaša oršolića, markešića, jeleća, bojića, kada su svojim djelovanjem PAZI sve u ime i ZA Hrvate doveli nas u stanje da moramo tržaiti SVOJE ono što nam po prirodi stvari pripada. Čovjek da ne povjeruje u tu toliku jad i moralnu bijedu tih ljudi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?