Prodaja stanova

Euforija oko nekretnina je završena, počeo pad cijena

storyeditor/2022-12-22/Screenshot_2022-12-22_at_12-39-12_real-estate-agent-homeowners-spi_jpg__JPEG_Image_840_x_490_pixels_.png
Agencije
VL
Autor
Željko Andrijanić
24.12.2022.
u 12:00

U razvijenim zemljama cijene padaju, u BiH će se pratiti svjetski trendovi

Pad tržišta postojećih kuća i stanova strelovito se odvija u SAD-u i mogao bi imati nepredvidive posljedice kako u financijskom sektoru tako i realnoj ekonomiji. A Gojko Drljača za Jutarnji list još dodaje - s mogućim međunarodnim refleksijama. Prodaja postojećih domova u razdoblju od siječnja do studenoga pala je za nevjerojatnih 37 posto, a samo u studenome je pad od 7 posto, piše Večernji list BiH.

S početkom pandemije...

Svjetski analitičari pišu da je pandemija cijene kuća poslala u nebo. Možda je bio i razlog izolacija gdje je svatko, pogotovo u početku kad se ništa nije znalo o koronavirusu, morao imati još jednu nekretninu na raspolaganju da bi se odvojio od obitelji. A onda je sve imalo neki domino-efekt. Cijene su rasle i rasle. Kako se one sada "ispuhuju", sve podsjeća na 2007. godinu kada je počeo skromni pad, da bi koju godinu poslije zakucao i strmoglavio se.

- Što je jedan od ključnih čimbenika koji određuje koliko će cijene biti niske? Nezaposlenost. Nagli porast nezaposlenosti mogao bi dovesti do prisilne prodaje i oduzimanja imovine, gdje su veliki popusti uobičajeni - stav je Adama Slatera, vodećeg ekonomista u konzultantskoj kući Oxford Economics. Upravo su stambene transakcije poticaj aktivnostima u drugim sektorima gospodarstva i zato bi kompletno tržište moglo usporiti. Za više od 7 posto cijene su pale od veljače do kolovoza u 18 snažnih ekonomija, od Ujedinjenog Kraljevstva do Njemačke. Slater strmoglavi pad temelji i na činjenici da podaci kasne. Kada je vodeća država svijeta Amerika u pitanju, realni scenarij kaže da bi cijene nekretnina do ožujka 2024. mogle pasti i do 10 posto, a u pesimističnom scenariju i do 20 posto. Naravno, ima i onih koji će se hvatati za slamku pa će spuštati cijene još više. Kina, koja u stopu prati SAD, ostala je bez nekoliko najvećih nekretninskih tvrtki koje su bankrotirale, a cijene novih stanova padaju najbržim tempom u proteklih 7 godina. Kako će ovo sve utjecati na BiH?

Pa, morat ćemo se solidarizirati sa svijetom bez da će nas itko pitati o čemu se radi jer ovo su previše globalne stvari da bi se jedna mala i siromašna zemlja poput BiH mogla tome othrvati. A već sada situacija nije bajna jer zaustavljena je ona euforija oko kupnje nekretnina, izgradnje novih i slično. Potvrđuje nam to i Leonard Samardžija, vlasnik Agencije za posredovanje u prometnu nekretnina "VHS Trade" sa sjedištem u Prijedoru.

Za Večernji list otkriva što se u ovoj zemlji trenutačno događa. - Kod nas, ako uzmemo podatke iz ove godine, u prvom tromjesečju bila je ogromna potražnja za nekretninama. Drugo tromjesečje značajno je smanjilo tu potražnju. Nema više neke euforije kao ljetos - priča nam Samardžija. U njegovu Prijedoru, kao i u ostalim gradovima u BiH, traže se manje stambene jedinice. Međutim, njih u novogradnji nema. Pa je onda potrebno izdvojiti veliki novac kako bi se kupilo nekretninu, a mnogima to u ovom trenutku ne odgovara.

Tri plaće za kvadrat

- Neke su procjene, a i osobno mislim, da će se rast cijena sigurno zaustaviti. Hoće li se dogoditi pad? Trebao bi. Na račun naših plaća cijene nekretnina bi mogle padati jer je previše da cijena četvornog metra stana bude kao tri prosječne plaće. Može se očekivati pad u drugom tromjesečju iduće godine i u BiH - priča za Večernji list Samardžija.

Preporučuje, tko će kupovati, da traži manje stanove. - U novogradnji je zbog velike kvadrature i visokih cijena sve manje onih koji se odlučuju na kupnju, a što se stare gradnje tiče, ona je jeftinija, ali ovisi i o lokaciji i o uređenosti stana - ispričao je. Nekretnine će, kako stvari stoje, biti važna tema u idućoj godini, a na globalnoj razini došlo je "5 do 12" i ozbiljna je prijetnja da bi moglo doći do najveće recesije u proteklih stotinu godina. Međutim, činjenica je i da su cijene nekretnina postale prenapuhane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?