proizvođačima se otvara tržište

EU uskoro odobrava uvoz piletine iz BiH

10.12.2018.
u 19:54

Prije skoro sedam godina BiH je ostala bez mogućnosti izvoza pilećeg mesa u Hrvatsku. Članstvo u EU susjedne države u određenoj mjeri je poremetilo gospodarsku suradnju dviju zemalja i BiH je ostala bez tržišta koje joj je vrijedilo skoro 15 milijuna maraka.

Preporuke i odobrenja

Nakon godina čekanja to tržište bi se BiH konačno moglo vratiti. Naime, već godinama Direktorat za hranu, zdravlje, revizije i analize EU-a vrši kontrole hrane u BiH i provjerava zdravlje životinja. Kako je potvrdio ravnatelj Ureda za veterinarstvo BiH Drago Kalaba, očekivanja su da uskoro bude odobren uvoz proizvoda od peradi iz BiH u EU. On je rekao kako je iz Bruxellesa stigla informacija da su završene sve procedure i da će Europska komisija uskoro o tome odlučivati.

- Nakon posljednje inspekcije u svibnju dobili smo preporuke na osnovi kojih smo napravili akcijski plan koji je u rujnu odobren i sad čekamo da Europska komisija upiše BiH u uredbu 798/2008, da BiH uvrsti u zemlje iz koje je dopušten izvoz peradi i njihovih proizvoda te da BiH uključi u odluku 2007/777 koja govori o proizvodima od mesa peradi - rekao je Kalaba.

On je i podsjetio kako EU ne daje odobrenja pojedinačno tvrtkama koje se bave ovom djelatnošću, nego se odobrenje daje državama. S druge strane, država ima popise tvrtki koje ispunjavaju europske propise i mogu izvoziti proizvode na tržište EU-a. Ako se ova predviđanja ostvare, piletina i proizvodi od piletine iz BiH će se ponovno naći na policama hrvatskih trgovina.

Direktorica Odjela za gospodarstvo Vanjskotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović rekla je kako BiH u ovoj grani gospodarstva ostvaruje suficit te kako je otvaranje tržišta EU-a nova prilika za napredak i povećanje proizvodnje.

- Svaki povratak na staro ili izlazak na novo tržište zahtijeva puno napornog rada, mnogo pripreme, a također se treba boriti i izboriti za svaku poziciju.

Povratak na tržišta

Nakon zabrana izvoza u Hrvatsku, domaći proizvođači okrenuli su se tržištu CEFTA-e i sada na to tržište izvozimo 90 posto piletine - objasnila je Lajović.

Inače, od zabrane izvoza bh. piletine u RH, uvoz ovoga mesa u tu zemlju je povećan za čak 300 posto. Predviđanja su kako će nakon odobrenja izvoza domaćim mesnim industrijama biti otvoreno tržište vrijedno oko 20 milijuna KM. Upravo je to dio kolača koji bi mogao pripasti bh. proizvođačima ako se uspiju vratiti na hrvatsko tržište i zauzeti poziciju koja im je pripadala prije nekoliko godina.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?