Radni dokument pripremljen

EU traži rješenje za BiH zasnovano na dijalogu

12.11.2021.
u 17:31

Očekuje se da će ministri EU i ovoga puta pozvati bh. lidere da se umjesto međusobnih prepirki konstruktivno angažiraju na napretku u vezi sa 14 ključnih prioriteta koje je Europska komisija dala kao mišeljenje povodom zahtjeva za kandidatski status BiH.

Vijeće ministara vanjskih poslova EU na sastanku 15. studenoga u Bruxellesu raspravljat će o situaciji na zapadnom Balkanu, a među prioritetima će biti situacija u BiH, doznaje Tanjug u Bruxellesu. 

Radni dokument pripremljen za ministre EU, konstatira da se politička situacija u BiH "naglo pogoršala", a da su državne institucije sada "efektivno blokirane".

"Neprihvatljiva, huškačka retorika koja dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje doprinijela je povećanju tenzija na terenu", navodi se u tekstu radnog dokumenta Vijeća EU.

Očekuje se da će minsitri EU i ovoga puta pozvati bh. lidere da se umjesto međusobnih prepirki konstruktivno angažiraju na napretku u vezi sa 14 ključnih prioriteta koje je Europska komisija dala kao mišeljenje povodom zahtjeva za kandidatski status BiH.

Izvori u Bruxellesu navode kako su pojedni zemlje, na čelu s Nizozemskom izrazile posebnu zabrinutost zbog posljednjih događaja u BiH.

Iako je Njemačka zaprijetila mogućim financijskim sankcijam protiv "entiteta i pojedinaca koji dovode u pitanje integritet BiH", na očekuje se da se o tome postigne konsenzus na razini EU 27.

U Bruxellesu pred ministarsku raspravu o BiH konstatiraju da EU ima značajno prisustvo u BiH i da bi trebalo "iskoristiti sve alate koji su joj na raspolaganju za očuvanje stabilnosti u BiH".

Prije svega hitno je potrebno stvoriti odgovarajući prostor za rješenje zasnovano na dijalogu kako bi BiH napredovala na svom europskom putu.

"Angažman institucija EU na visokoj razini i podrška država članica su od ključnog značaja u ovom pogledu", navodi se u dokumetu o kojem će ministri EU raspravljati u ponedjeljak u Bruxellesu. 

Poziva se i na nastavak bliske koordinacije i suradnja s međunarodnim partnerima, posebno SAD, kroz "zajedničke posjete na visokoj razini i izjave i demarše".

Posebno se naglašava uloga NATO i produžetak operacije EUFOR Altea kao važnog faktora za očuvanju sigurnosti i stabilnosti u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?