Zasjedanje

EU traži nastavak reformi, izvješće o BiH bit će pozitivno

13.10.2015.
u 06:15

Europska unija najavila snažnu potporu BiH kako bi se kretala prema Uniji

Vijeće za vanjske poslove Europske unije pozvalo je, uoči skore prezentacije izvješća o napretku Bosne i Hercegovine prema Uniji, vlasti u ovoj zemlji da ubrzaju reforme kako bi mogla podnijeti zahtjev za članstvo u EU, ali i prilagoditi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u pravcu osiguranja tradicionalne trgovine s Republikom Hrvatskom.

Nakon jučerašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova 28 zemalja članica Europske unije koji je održan u Luxembourgu, objavljeni su zaključci u kojima je ponovljena nedvosmislena opredijeljenost za perspektivu članstva Bosne i Hercegovine u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države, ali istodobno su postavljeni jasni uvjeti koje zemlja mora ispuniti kako bi došla u poziciju članstva u EU.

Jasni uvjeti

"U tom kontekstu, Vijeće pozdravlja usvajanje plana i programa reformi od vlasti u Bosni i Hercegovini u srpnju 2015. godine, što predstavlja važan korak za vjerodostojno provođenje mjera na koje su se obvezali čelnici BiH. Vijeće poziva vodstvo BiH da zadrži pozitivan zamah u provedbi reformi u skladu sa zahtjevima građana i u suradnji s civilnim društvom. Smislen napredak u provedbi plana za reforme će biti neophodan uvjet kako bi Europska unija mogla razmatrati zahtjev za članstvo, u skladu s prethodnim zaključcima Vijeća", navodi se u zaključcima ministara. Pri tome su ministri izrazili očekivanje da nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), BiH u potpunosti ispuni svoje obveze koje proistječu iz ovog sporazuma, uključujući i obveze koje se odnose na prilagodbu SSP-a.

"EU će nastaviti koristiti sve raspoložive instrumente podrške Bosni i Hercegovini kako bi se ova zemlja kretala naprijed u procesima reformi i na svom putu prema Uniji", dodaje se u zaključcima. 
Ministri su komentirali i raspisivanje referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH izražavajući zabrinutost takvim potezima vlasti Republike Srpske.

Potkopavanje BiH

"Održavanje takvog referenduma će osporiti jedinstvenost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH. To bi također predstavljalo rizik od potkopavanja napora za poboljšanje socioekonomskog položaja svih građana BiH i za daljnji napredak u integraciji u EU. Postojeće nedostatke u sektoru pravosuđa BiH treba rješavati u okviru strukturnog dijaloga o pravosuđu", poručili su ministri s jučerašnjeg zasjedanja u Luxembourgu.

a Ministri su, razmatrajući skori referendum, ocijenili kako se radi o neustavnom potezu vlasti RS-a. Zatražili su da se problemi u pravosuđu rješavaju strukturnim dijalogom.

a Iako se vlasti BiH tome oštro protive, te su u međuvremenu poduzele niz mjera kako bi zaoštrile trgovinski rat s Hrvatskom, službeni Bruxelles je poručio kako neće popustiti oko uvjeta tzv. tradicionalne trgovine i nastavka bescarinskog režima za određeni dio proizvoda. Na taj bi se način Republika Hrvatska našla u istom položaju kakav je Slovenija imala prema RH kada je ulazila u Uniju. Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, na zahtjev Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, BiH je uvela plaćanje carinskih pristojbi na proizvode iz RH. Zbog toga je u BiH značajno smanjen uvoz roba iz Hrvatske, a povećan iz Srbije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije